Putin întoarce foaia, susţine că Rusia este gata să extindă tratatul New START

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Clive Mason/Getty Images)

Rusia este pregătită să extindă tratatul de control al armelor nucleare NEW START până la sfârşitul acestui an, fără alte condiţii sau discuţii, a declarat joi, preşedintele Vladimir Putin, atenuând tonul sfidător pe care Kremlinul l-a folosit în ultimul timp.

NEW START, semnat în 2010, limitează numărul focoaselor nucleare strategice pe care Washingtonul şi Moscova le pot desfăşura. Soarta lui a fost în centrul atenţiei de când Washingtonul a ieşit în august dintr-un alt acord-cheie privind armamentul, invocând încălcări ale Rusiei pe care Moscova le-a negat.

"Rusia nu este interesată să înceapă o cursă a înarmării şi să desfăşoare rachete acolo unde nu sunt prezente", a spus Putin oficialilor într-o întâlnire.

„Rusia este gata să extindă imediat, cât mai curând posibil, până la sfârşitul acestui an, fără nicio precondiţionare, tratatul NEW START, astfel încât să nu mai existe o interpretare dublă sau triplă a poziţiei noastre”, a declarat Putin.

În urmă cu o lună, Rusia a susţinut că nu mai este suficient timp pentru a negocia o înlocuire cu drepturi depline a NEW START, care expiră în februarie 2021.

La jumătatea lunii noiembrie, şeful Serviciului de Informaţii Externe din Rusia a declarat că este puţin probabil ca acordul să fie prelungit.