Putin explică: Tillerson “s-a asociat cu cine nu trebuie” de când a fost onorat de Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

“I-am oferit... lui Rex Tillerson un Ordin al Prieteniei cu ceva timp în urmă”, a declarat Vladimir Putin, în timp ce a luat cuvântul la un forum economic în oraşul Vladivostok din estul îndepărtat al Rusiei.

“Dar se pare că el s-a asociat cu cine nu trebuie şi acum se îndreaptă într-o direcţie diferită’, a adăugat el, în comentarii considerate o glumă de mulţi dintre cei prezenţi la forum.

Putin şi-a exprimat speranţa că relaţiile cu SUA se vor îmbunătăţi în timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump, care în repetate rânduri l-a lăudat pe liderul rus în timpul campaniei prezidenţiale americane.

Totuşi, tensiunile s-au amplificat în ultimele câteva luni, în condiţiile în care Congresul SUA a impus noi sancţiuni împotriva Moscovei şi ambele ţări au expulzat diplomaţi - iar Donald Trump a fost nevoit să adopte o atitudine pasivă fiind asaltat în presă de învinuiri privind o presupusă colaborare ilegală cu Rusia.

Preşedintele rus i-a oferit lui Tillerson – care la acea vreme era director executiv al ExxonMobil – premiul, în 2014, pentru “contribuţia sa semnificativă la întărirea cooperării în sectorul energetic”.

În ciuda remarcilor sale ironice din Vladivostok, Putin şi-a menţinut speranţa pentru relaţii îmbunătăţite cu Tillerson.

“Sper că vântul cooperării, prieteniei şi reciprocităţii îl va plasa în cele din urmă pe drumul cel bun”, a adăugat preşedintele rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe