Putin concediază doi generali de poliţie cu rang înalt implicaţi în cazul Golunov

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a concediat doi generali de poliţie cu rang înalt implicaţi în cazul împotriva jurnalistului de investigaţie Ivan Golunov, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Generalul-maior Iuri Deviatkin, directorul departamentului pentru controlul narcoticelor din cadrul Ministerului de Interne, şi generalul-maior Andrei Pucikov, şeful poliţiei din vestul Moscovei, au fost concediaţi joi, potrivit unui decret emis de Kremlin.

Ministrul de Interne, Vladimir Kolokolţev, a cerut ca preşedintele Putin să îi concedieze pe cei doi generali după ce, marţi, a anunţat că acuzaţiile formulate împotriva lui Golunov au fost anulate.

Golunov, un jurnalist de investigaţie axat pe probleme de corupţie, afiliat site-ului de ştiri Meduza, a fost arestat săptămâna trecută şi acuzat de trafic de droguri la scară mare, într-un caz care a atras indignare în masă. Susţinătorii jurnalistului au afirmat că acesta a fost ţinta unei înscenări din cauza investigaţiilor sale.

Marţi, Ministerul de Interne a renunţat la caz după ce o serie de dovezi au arătat că drogurile găsite în rucsacul lui Golunov nu puteau fi ale lui. În plus, Kolokolţev a declarat că i-a suspendat pe ofiţerii de poliţie implicaţi în acest caz pe durata unei investigaţii.

Autorităţile au sperat că eliberarea lui Golunov şi promisiunea că vor fi pedepsite persoanele implicate în aparenta înscenare vor calma furia susţinătorilor jurnalistului, dar aceştia au decis să desfăşoare un protest miercuri, când era sărbătoare oficială în Rusia.

Poliţia rusă a arestat miercuri peste 200 de persoane, la protestul din Moscova, inclusiv pe unul din liderii opoziţiei, Alexei Navalnîi. Manifestanţii au cerut pedepsirea poliţiştilor implicaţi în cazul Golunov, potrivit Reuters. La protest au participat peste 1.000 de persoane, potrivit martorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe