Putin avertizează cu privire la consecinţele divizării Bisericii Ortodoxe

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Yuri Kadobnov/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că vor urma “consecinţe foarte dure” ca urmare a divizării Bisericii Ortodoxe, după ce Patriarhul Bartolomeu, arhiepiscopul din Constantinopol a anunţat luna trecută că Biserica Ortodoxă a acordat autocefalia (autoguvernarea) Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Astfel, Patriarhia Constantinopolului a revocat o scrisoare din 1686 care i-a oferit patriarhului Moscovei controlul asupra bisericii ucrainene, inclusiv puterea de a-l hirotonisi pe arhiepiscopul de Kiev.

Anunţul lui Bartolomeu din 11 octombrie, care este considerat liderul celor 300 milioane de ortodocşi din întreaga lume, a fost făcut pe fondul unei dispute tot mai intense legate de eforturile Bisericii ucrainene de a ieşi în mod oficial de pe orbita Rusiei, potrivit RFE/RL.

După patru zile de la anunţul lui Bartolomeu, Biserica Ortodoxă Rusă a susţinut că, în semn de protest, suspendă relaţia cu Patriarhatul Ecumenic.

“Doresc să subliniez un lucru: manevra politică din această zonă sensibilă va duce întotdeauna la cele mai grave consecinţe, în special pentru cei care o fac”, a declarat Putin, în primele comentarii publice după ruperea relaţiilor Bisericii Ortodoxe Ruse cu Patriarhia Ecumenică.

“Datoria noastră comună, mai ales faţă de oameni, este aceea de a menţine unitatea spirituală şi istorică”, a declarat Putin la o întâlnire a reprezentanţilor diasporei ruse, ce a avut loc miercuri la Moscova.

De asemenea, măsura Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol a amplificat tensiunile dintre Kiev şi Moscova, deja aflate la nivel ridicat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat în războiul separatist din estul Ucrainei între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernului din Kiev.