Puternic cutremur de pământ în regiunea chineză Xinjiang, soldat cu cel puţin 3 morţi

(Captură Foto)

Cel puţin trei oameni au fost ucişi şi alţii peste 20 au fost răniţi după ce un puternic cutremur de pământ de magnitudine 6,4 a lovit vineri dimineaţa în zona rurală a regiunii Xinjiang din Vestul Chjinei, susţine Reuters.

Multe locuinţe tradiţionale din regiunea ocupată în principal de etnici uiguri s-au prăbuşit când cutremurul a lovit la aproximativ 160 km nord-vest de oraşul sudic Hotan în primele ore ale acestei dimineţi, au declarat oficialii chinezi.

“În prezent, cutremurul a provocat 3 victime, incluzând un tată şi un fiu, şi peste 20 de răniţi”, a declarat pe website-ul său China Naţional Emergency Broadcasting (CNEB).

Iniţial cutremurul de pământ a fost raportat ca având diverse magnitudini, de până la 6,5. În plus, câteva replici au fost de asemenea raportate, cea mai puternică având o magnitudine de 4,8, conform U.S. Geological Survey.

Rezidenţii din regiune şi-au manifestat pe mass media socială temerile în privinţa cutremurului de pământ, însă autorităţile chineze s-au arătat optimiste, declarând că numărul victimelor nu va fi ridicat.

Imaginile postate pe reţelele de socializare şi la televiziunea de stat au arătat crăpături în zidurile unor clădiri şi alte pagube minore.

Cutremurele de pământ lovesc deseori China. Unul dintre cele mai puternice seisme a avut loc în provincia Sichuan în 2008, fiind ucişi aproape 70.000 de oameni. Autorităţile chineze au fost puternic criticate la acea vreme deoarece au refuzat ajutorul extern şi au desfăşurat operaţiunile de cercetare şi salvare cu mare întârziere.

În plus, ţinând cont că în China dezastrele naturale sunt considerate secrete de stat, cifrele prezentate în mass media chineză de stat lasă întotdeauna loc la interpretări.

Xinjiang, localizată strategic la graniţele cu India, Pakistan, Afganistan şi Asia Centrală, este una dintre cele mai sensibile regiuni ale Chinei din punct de vedere politic datorită violenţelor de ani de zile care au loc aici, guvernul chinez considerându-i răspunzători de acestea pe militanţii islamişti.

Dar grupurile de uiguri exilaţi şi activiştii pentru drepturile omului susţin că politicile represive ale guvernului chinez şi restricţiile culturale şi religioase provoacă tulburări şi destabilizează regiunea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe