Puterile supranormale ajutau medicii să vadă interiorul corpului uman fără aparate

Zhang Zhongjing şi Hua Tuo, doi mari  medici din timpul dinastiei Han din China
Zhang Zhongjing şi Hua Tuo, doi mari  medici din timpul dinastiei Han din China (KanZongGuo.com)

Se spunea că unii dintre cei mai cunoscuţi doctori chinezi din antichitate foloseau abilităţile supranormale, inclusiv abilitatea de a privi în interiorul corpului unei persoane, pentru a vedea cauza bolii.

Mai jos, sunt prezentaţi unii dintre cei mai extraordinari doctori şi abilităţile lor.

1. Hua Tuo, 140-208 d.Hr.

Hua Tuo este cunoscut ca primul chirurg din medicina chineză. Legenda spune, de asemenea, că acesta avea capacitatea supranaturală de a vedea tumorile şi alte probleme interne, identificând astfel cauza bolii.

Atunci când i-a transmis împăratului Cao Cao că are o tumoare pe creier, Cao Cao a crezut că Hua Tuo voia să-l omoare, folosind pretextul unei operaţii pe creier. Aşa că l-a aruncat pe Hua Tuo în închisoare, unde a şi murit mai târziu. Apoi Cao Cao a murit din cauza bolii sale.

Hua Tuo era o persoană umilă, neinteresat de faimă sau interes personal. Deşi îl examinase pe împărat, acesta se ocupa, de obicei, de oamenii de rând. După ce a refuzat oferta de a deveni medicul oficial al împăratului, el a fost forţat să-l consulte pe acesta.

Hua Tuo era numit ”Vindecătorul Divin”, sau ”Shenyi” în chineză. El a fost cunoscut, de asemenea, pentru dezvoltarea unui tip de exerciţii de qiqong. Mulţi medici din China antică au acordat o atenţie deosebită cultivării spiritului şi se străduiau să-şi menţină un caracter moral înalt. Ei credeau că aceasta este singura cale de a îmbunătăţi abilităţile supranormale ale unui medic.

Se crede că operaţiile efectuate de Hua Tuo, fără nicio metodă de a scana interiorul corpului, erau ghidate de viziuni divine.

2. Bian Que, 500 î.Hr.

În ”Memoriile Marilor Istorici”, a faimosului istoric Sima Qian, găsim o istorisire a vieţii lui Bian Que ( ”Shih Chi”, în chineză) .

Legenda spune că Bian Que a întâlnit un om cu puteri supranaturale ce i-a oferit un medicament misterios. Acesta l-a instruit pe Bian Que să înghită medicamentul cu apă ”ce nu a atins pământul”, precum roua. Scrierile vremii afirmă că o lună mai târziu, Bian Que putea radiografia cu privirea.

La un moment dat, trecând pe lângă procesiunea funerară a unui prinţ, Bian Que a văzut că acesta se afla în comă, deşi lumea îl credea mort, şi că putea fi readus la viaţă. Într-adevăr. După ce a fost tratat prin acupunctură, prinţul şi-a revenit într-adevăr, eveniment înregistrat de istorie.

3. Zhang Zhongjing, 150 – 219 d.Hr.

Conform legendelor, atunci când Zhang Zhongjing avea 20 de ani, s-a întâlnit cu un oficial numit Wang Zhongxuan. Zhang i-a spus că îi vor cădea sprâncenele la vârsta de 40 de ani, şi atunci când se va întâmpla asta, Wang va muri în jumătate de an. Zhang i-a oferit lui Wang o prescripţie care ar fi prevenit acest lucru.

Wang a acceptat medicamentul, dar nu l-a luat, deoarece se simţea ofensat şi nu-l credea pe Zhang.

Câteva zile mai târziu, Zhang l-a întrebat pe Wang dacă a luat medicamentul, însă Wang a minţit, spunând că l-a luat.

Zhang nu s-a lăsat păcălit spunându-i: ”Se vede că nu l-ai luat. De ce nu îţi pasă de viaţa ta ?”

Câţiva ani mai târziu, atunci când Wang a împlinit 40 de ani, sprâncenele sale au căzut. Precum a fost prezis, în jumătate de an acesta a murit.