Puterea vrea să-i transforme pe jurnalişti în infractori! Semnal de alarmă tras la Bruxelles

Modificările legislative ce se operează acum în Parlament afectează nu doar Justiţia ci şi presa, parlamentarii intenţionând să îi transforme practic în infractori pe jurnalişti, au atras atenţia reprezentanţii MediaSind.
Şedinţa Comisiei de Dialog Social Live Performance din cadrul Comisiei Europene
Şedinţa Comisiei de Dialog Social Live Performance din cadrul Comisiei Europene (MediaSind)

Prezenţi la şedinţa Comisiei de Dialog Social Live Performance din cadrul Comisiei Europene, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass/Media FAIR- MediaSind, Leonard Pădureţ şi preşedintele executiv Cristi Godinac le-au vorbit reprezentanţilor CE despre asaltul politic asupra libertăţii presei din România, prin modificarea legilor justiţiei de către coaliţia aflată la putere."

Potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times, membrii delegaţiei MediaSind au supus atenţiei reprezentanţilor Comisiei Europene, ai angajatorilor şi angajaţilor "situaţia deosebit de gravă din ţara noastră, generată, în principal de modificarea, în regim de urgenţă, a legilor justiţiei, care generează un atac grav asupra întregului sistem democratic din ţară.

Dacă ne oprim doar la incriminarea publicării informaţiilor de interes public din cadrul dosarelor penale, constatăm că jurnaliştii sunt transformaţi, practic, în infractori, a arătat MediaSind.

"La articolul 4, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) şi (4) cu următorul cuprins:

”(3) În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale."

Acest articol încalcă chiar Directiva Europeană privind prezumţia de nevinovăţie, invocată de politicieni, care precizează că Statele membre ar trebui să ia măsurile adecvate pentru ca autorităţile publice, atunci când comunică informaţii mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate. În acest scop, statele membre ar trebui să informeze autorităţile publice cu privire la importanţa respectării prezumţiei de nevinovăţie atunci când furnizează sau dezvăluie informaţii către mass-media. Aceasta nu ar trebui să aducă atingere dreptului intern care protejează libertatea presei şi a altor mijloace de comunicare în masă", au arătat sindicaliştii.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii MediaSind au denunţat la Bruxelles "ofensiva politică asupra independenţei instituţiilor publice de media: Agenţia Naţională AGERPRES, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune".

"S-a discutat despre modificarea Legii AGERPRES iniţiată de către ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi care, dacă va fi adoptată, va duce la politizarea celei mai mari agenţii naţionale publice.

Nu putem ignora faptul că tot mai des, în cercurile puterii, se discută despre unificarea celor trei instituţii şi coordonarea lor de către un Consiliu de Administraţie condus politic, după modelul Ungariei şi transformarea noii entităţi într-o agenţie guvernamentală de propagandă, în slujba Puterii.

Noile numiri politice la Radioul Public crează o legitimă îngrijorare în societatea românească. Promovarea în conducerea SRR a unor oameni din primul eşalon al partidului de guvernare este un semnal clar că Puterea vrea să controleze total mijloacele publice de informare. Consecinţele acestui demers de subordonare a Radioului au început să se observe. Astfel, asistăm deja la acţiuni de desconsiderare a partenerilor sociali prin semnarea unor ordine ce afectează grav funcţionarea sindicatelor şi posibilitatea acestora de a-şi apăra membrii. Totodată, în rândul angajaţilor, planează îngrijorarea privind viitorul locurilor de muncă. Asistăm, de asemenea, la o scădere a audienţei programelor.

Toate acestea conduc la diminuarea dreptului cetăţenilor de a fi corect informaţi", transmite MediaSind.

Alte probleme prezentate de MediaSind la Bruxelles au vizat intenţia conducerii Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social de a modifica legislaţia muncii şi de a desfiinţa sectorul Cultură şi mass-Media, "prin introducerea unor dispoziţii aberante şi anticonstituţionale care ar face practic imposibilă apărarea drepturilor lucrătorilor din aceste importante domenii", "lipsa de substanţă a dialogului social de la nivelul Ministerului Culturii, care determină, practic, imposibilitatea încheierii unui contract colectiv de muncă la nivel de sector cultură şi mass-media", discriminările aduse artiştilor prin Legea Salarizării Unitare precum şi situaţia dramatică a artiştilor, jurnaliştilor şi tehnicienilor independenţi.

"Reprezentanţii FAIR-MediaSind au solicitat sprijinul instituţiilor europene pentru ca aceste grave probleme să fie soluţionate."

Federaţia Cultură şi Mass/Media FAIR MediaSind, împreună cu organizaţiile internaţionale la care este afiliată - Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor şi UNI Global UNION, va acţiona pe toate căile pentru a determina politicienii români să respecte directivele europene în domeniul libertăţii de exprimare, aşa cum România s-a angajat prin tratatul de aderare", se mai arată în comunicat.