Puterea naturii într-un singur ... castravete

.
. (Joern Pollex / Getty Images)

Da, da, anume castravete. Oricât de ciudat ar părea... De fapt, este greu să găseşti astăzi o plantă legumicolă mai „populară” decât castravetele: din punctul de vedere al suprafeţelor cultivate, acesta ocupă locul patru în lume. Totuşi, foarte puţini dintre noi cunosc cât de folositor este castravetele în realitate. Există nenumărate cazuri în care acest dar al naturii este pur şi simplu de neînlocuit. Cu siguranţă, îl veţi aprecia mai mult după ce veţi cunoaşte spectrul de proprietăţi utile şi terapeutice pe care acesta le posedă.

Vitamine şi minerale. Castraveţii sunt o sursă indispensabilă de vitamina B, C, A, D, E şi PP. Conţine, de asemenea, siliciu, cunoscut pentru efectele sale asupra întăririi articulaţiilor şi ţesutului conjunctiv. Este bogat, de asemenea, în acid folic, calciu, magneziu şi potasiu.

Apă şi fibre. Castraveţii constau din apă în proporţie de 95%, ceea ce înseamnă că folosirea castraveţilor în alimentaţie poate contribui la menţinerea echilibrului fluidelor în organism şi la eliminarea în timp util a toxinelor acumulate. Datorită apei şi fibrelor vegetale, castraveţii înlătură eficient din corpul nostru toxinele din tractul digestiv. Consumul zilnic de castraveţi este recomandat persoanelor ce suferă de constipaţie cronică.

Protecţie împotriva cancerului. Castraveţii conţin substanţe numite lignani (secoisolariciresinol, pinorezinol şi laritsirezinol). Lignani sunt bine cunoscute pentru protecţia pe care ne-o oferă împotriva unor forme de cancer: cancerul de sân, cancerul ovarian, cancer uterin şi cancer de prostată.

Îngrijirea pielii. Castraveţii posedă proprietăţi anti-inflamatorii şi poate fi întrebuinţat pentru a trata iritaţiile pielii, arsurile solare sau alte tipuri de arsuri. Aplicarea castravetelui pe ochi poate reduce umflăturile formate în jurul acestora.

Elimină mahmureala. Pentru a uşura simptomele mahmurelii şi durerile de cap, mâncaţi câteva felii de castravete înainte de culcare. Aceştia conţin o cantitate suficientă de zahăr, vitamine şi electroliţi pentru a vă ajuta să recuperaţi substanţele nutritive pierdute în timpul intoxicaţiei.

Efect de slăbire. Datorită valorii calorice scăzute şi conţinutului ridicat de apă, castravetele este ideal pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sterolii din castraveţi ajută la reglarea nivelului colesterolului.

Dacă aveţi castraveţi în frigider, vă recomandăm să le găsiţi cât mai rapid posibil o întrebuinţare cât mai utilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură