Puterea în acţiune! Opoziţia, "ruşinată" public pe site-ul Camerei Deputaţilor

Pe site-ul Camerei Deputaţilor a apărut o nouă rubrică, un fel de "listă a ruşinii" cu numele deputaţilor sancţionaţi.
Cameramani în Parlament la votarea bugetului pe 2016, 16 decembrie 2016
Cameramani în Parlament la votarea bugetului pe 2016, 16 decembrie 2016 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Pe site-ul Camerei Deputaţilor a apărut, brusc, o nouă rubrică la secţiunea activitate parlamentară. Mai exact, Sancţiuni aplicate Deputaţilor.

Rubrica respectivă este deschisă cu anunţul "atenţionării" deputatului Stelian Ion de la USR, unul dintre cei mai activi reprezentanţi ai Opoziţiei în Comisia Iordache şi în Comisia Juridică. Stelian Ion a fost atenţionat după ce a criticat adoptarea OUG 92/2018, cunoscută opiniei publice ca Ordonanţa Toader, act normativ despre care presa, şi nu numai, a vuit că ar putea pune pe butuci DNA-ul şi lăsa marile parchete fără mulţi procurori.

Site Camera Deputatilor
Site Camera Deputatilor (Camera Deputatilor)

Redăm stenograma discuţiei care i-a adus usr-istului sancţionarea:

"Domnul Stelian-Cristian Ion

Vă sună cunoscută sintagma "neamestecul în treburile interne ale României?". Da? (Vociferări.) Explicaţia aceasta pe care o daţi dumneavoastră după ce a căzut cortina şi după ce s-a văzut că în România, în loc să legiferăm pentru români, legiferăm pentru infractori, toată Europa ne râde, toată Europa a spus să trecem la coadă, chiar în spatele Bulgariei. Explicaţia aceasta este singurul argument al dumneavoastră pe care îl aveţi...

Domnul Eugen Nicolicea

Vă rog să reveniţi la subiect. Nu sunteţi la subiect.

Vă rog.

Domnul Stelian-Cristian Ion

La subiect?

Domnul Eugen Nicolicea

Da. Nu sunteţi la subiect, n-aţi vorbit deloc... despre explicarea votului dumneavoastră.

Domnul Stelian-Cristian Ion

Păi, vorbim despre Legea pentru aprobarea Ordonanţei nr. 92 din 2018 referitoare la Legile justiţiei! Este exact la subiect, pentru că ieri Comisia Europeană ne-a solicitat să renunţăm la toate aceste prevederi şi o puteam face. Am venit! Toţi colegii din USR am făcut amendamente, alături de ceilalţi colegi din opoziţie, astfel încât să punem în acord aceste legi cu solicitările Comisiei de la Veneţia. Asta ne-a cerut Comisia Europeană! Iată că suntem foarte la subiect! Iar dumneavoastră veniţi cu argumentul acesta ceauşist şi intolerabil, de neacceptat... (I se întrerupe microfonul. Vociferări.)

Domnul Eugen Nicolicea

Vă rog să vă ocupaţi locul în bancă. Aţi depăşit şi subiectul, aţi depăşit şi atitudinea de parlamentar. V-am atras atenţia. Această sancţiune va fi consemnată în fişa dumneavoastră. (Rumoare.)

Domnul deputat Cupşa, din partea Grupului PNL.

Vă rog, aveţi cuvântul pentru explicarea votului.

(Vociferări.)

O să vă dau.

Vă rog să vă ocupaţi locul în bancă. (Gălăgie.)"

Cel de al doilea deputat sancţionat este liderul USR, Dan Barna, care i-a cerut lui Liviu Dragnea să abroge OUG 92.

Surprinzător sau nu, pe lista celor sancţionaţi nu se regăseşte deputatul Florin Iordache, care le-a arătat celor din Opoziţie degetele mijlocii. Şi nici vreun alt deputat al puterii, deşi unii dintre aceştia au surprins nu o dată opinia publică prin comportamentul sau limbajul lor.