Puterea imaginaţiei: Italia legănată de un medic. „Asistenţii medicali sunt îngerii noştri păzitori”

Ilustratorul veneţian Franco Rivolli a donat acest desen carabinierilor italieni
Italia
Italia (Cortezia ilustratorului veneţian Franco Rivolli)

Uneori, o imagine exprimă mai mult decât cuvintele. Franco Rivolli, un artist veneţian în vârstă de 40 de ani, este autorul unui desen în care un medic cu masca pe faţă şi cu aripi pe spatele halatului leagănă Italia. Fotografia desenului, publicată de Corpul de Carabinieri din Italia, a făcut înconjurul lumii şi a primit zeci de mii de aprecieri.

Întrebat cum a avut această idee, Rivolii a spus: „În aceste zile dramatice există numeroase categorii de profesionişti angajaţi să oprească contagierea cu virusul Wuhan. Dar cei care sunt cu adevărat în prima linie sunt, după părerea mea, medicii, asistenţii medicali şi lucrătorii din domeniul sănătăţii, care au grijă de noi riscându-şi propria sănătate. Aceştia sunt obosiţi, lucrează în ture prelungite şi în condiţii dificile. Prin urmare, mi-a venit spontan ideea să le mulţumesc cu această imagine”, relatează publicaţia La Stampa.

„Desenul pe care l-am făcut este un simbol, iar femeia reprezintă cel mai bine pe cineva care are grijă de ceilalţi, care îi îngrijeşte în perioade de dificultate şi nevoie. Italia este roşie deoarece a fost atacată de virusul Wuhan [……]. Aripile de pe umerii femeii sunt, evident, cele ale unui înger, deoarece lucrătorii sanitari care au grijă de bolnavi sunt efectiv îngerii lor păzitori”.

(Twitter Matteo Salvini)

Rivolli a fost întrebat, de asemenea, de ce şi-a donat lucrarea carabinierior.

“De fapt, a fost o coincidenţă. Am publicat desenul pe conturile mele de Facebook şi Instagram, iar un prieten de-al meu, Luca Sanzo, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Carabinierilor din Chiaravalle Centrale, provincia Catanzaro, mi-a cerut permisiunea să-l distribuie. De acolo s-a răspândit enorm. Şi sunt foarte fericit de acest lucru, pentru că apreciez cu adevărat munca uriaşă a multor carabinieri care lucrează în prezent pe teritoriul italian pentru suprimarea virusului Wuhan".

Totodată, „Spitalul din Bergamo mi-a cerut permisiunea să tipărească desenul şi să-l agaţe la intrarea în spital pentru a le mulţumi lucrătorilor din domeniul sanitar care lucrează acolo. Iar alţii au dorit să li se permită să o folosească pentru a strânge fonduri pentru spitale. Am fost foarte fericit, pentru că a ieşit la iveală sentimentul profund de solidaritate din ţara noastră”.