Puşcăriaşi inventivi, câini stresaţi şi sisteme de bruiaj încă neimplementate în puşcării

Caine de paza.
Caine de paza. (Dan Kitwood / Getty Images)

Doi puşcăriaşi din Penitenciarul Galaţi au pus la punct o nouă metodă de a-şi procura bani albi pentru zile negre din închisoare, înşelându-i pe naivi prin telefon.

Metoda "Premiul"

Cei doi sunau diverse persoane pe care le "informau" că au câştigat importate sume de bani de la varii companii de telefonie mobilă şi le cereau, pentru a putea intra în posesia "premiului", să plătească impozitul aferent.

Poliţiştii gălăţeni au ajuns la cei doi deţinuţi după ce la sfârşitul lunii iulie au arestat o complice a lor, prinsă în flagrant, în timp ce ridica de la o brăileancă de 64 de ani, suma de 1.600 euro.

Victima, în vârst[ de 60 de ani, fusese sunată în prealabil de unul dintre deţinuţi, care o anunţase că a câştigat 10.000 de euro ca premiu de fidelitate din partea unei companii de telefonie şi îi ceruse să plătească 1600 euro impozit pentru ei. Femeia a anunţat poliţia, care astfel a prins-o pe complicea celor doi puşcăriaşi.

În urma investigaţiilor, poliţiştii au aflat că femeia mai escrocase în aceeaşi zi o bătrînă de 83 de ani şi alte două persoane din Galaţi, de la care colectase peste 40.000 lei. Tânăra, în vârstă de 21 de ani, a fost arestată de Judecătoria Brăila pentru 29 de zile, iar anchetatorii au cerut emiterea de mandate şi pentru cei doi complici ai săi din penitenciarul Galaţi, pentru înşelăciune în formă continuată. Din celulele acestora au fost ridicate două telefoane mobile şi 25 de SIM-uri.

Inventivitatea endemică a puşcăriaşilor şi ineficienţa la fel de endemică a autorităţilor din puşcării

Nu demult a făcut vogă metoda "Accidentul." Zeci de români au fost înşelaţi de deţinuţi care îi sunau să îi anunţe că un membru al familiei a făcut un accident de maşină soldat cu victime umane şi le cereau să trimită de urgenţă bani prin curier pentru ca cel drag să nu fie arestat.

Stratagema ţinea. Puşcăriaşii erau crezuţi. Atât de veridic suna totul, încât o femeie din Bucureşti s-a sinucis după ce un escroc a informat-o că "fiul său a avut un accident de circulaţie" iar o altă femeie, din Bacău, a făcut atac de cord primind aceeaşi veste de la un puşcăriaş.

Poliţia a deschis 78 de dosare pentru astfel de înşelăciuni prin telefon şi a efectuat percheziţii în penitenciarele Galaţi, Iaşi, Craiova, Tulcea, Mărgineni-Giurgiu pentru a contracara reţelele de infractori prin telefon.

S-au sesizat chiar şi legiuitorii ţării după ce televiziunile şi presa au vuit. Astfel, este în discuţie un proiect de lege care să reglementeze implementarea în penitenciare a unor "sisteme destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor", pentru ca deţinuţii să nu îşi mai poată utiliza telefoanele, pe care oricum nu au dreptul să le deţină în puşcării..

Până ce legea va fi votată iar sistemele cumpărate şi implementate în închisori, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a găsit un mijloc mai ieftin de a combate fenomenul infracţionalităţii prin telefon.

Având în vedere că peste 5000 de telefoane sunt găsite anual în puşcării (unul dintre telefoane a fost găsit asupra lui Gigi Becali, dar s-a dovedit că îl împrumutase de la un coleg de penitenciar), poliţiştii au trimis câini la dresaj. Aşadar, opt câini au absolvit în vară cursuri de dresaj pentru a depista telefoanele mobile ascunse în cele 35 de penitenciare de pe cuprinsul întregii Românii.

Reporterii ProTv au cerut în iunie Administraţiei Penitenciarelor să li se dea voie să testeze câinii poliţişti. Răspunsul celor de la ANP a fost că animalele sunt prea stresate şi nu sunt încă suficient de pregătite pentru un astfel de test.

Poate că Administraţia Penitenciarelor va fi mai pregătită decât câinii pe care îi deţine după ce legiuitorii ţării vor aproba implementarea sistemelor de bruiaj în puşcării.