Purtătorul de cuvânt al regimului chinez: Care lapte contaminat?


Un copil care suferă de pietre la rinichi după ce a băut lapte praf contaminat, primeşte tratament intravenos la Spitalul de Copii din Chengdu la 22 septembrie 2008, în Chengdu, provincia Sichuan, China.
Un copil care suferă de pietre la rinichi după ce a băut lapte praf contaminat, primeşte tratament intravenos la Spitalul de Copii din Chengdu la 22 septembrie 2008, în Chengdu, provincia Sichuan, China. (China Photos / Getty Images)

Un oficial chinez a anunţat recent că cea mai mare parte din laptele praf pentru copii din China este bun - dar încercaţi să spuneţi asta miilor de chinezi care călătoresc în Hong Kong pentru a cumpăra produse necontaminate.

Numărul de persoane care cumpără lapte praf din Hong Kong a crescut atât de mult încât guvernul de acolo a aprobat o lege conform căreia nimeni nu poate scoate mai mult de 1,8 kg de lapte praf afară din ţară - dar chiar şi după aceea, opt traficanţi de lapte au fost arestaţi în prima zi. Pedeapsa pentru încălcarea acestei legi este dură: 500.000 de dolari hong-kong-ezi (64.515 dolari americani) şi doi ani de închisoare.

Din acest motiv, după ce purtătorul de cuvânt al regimului Lyu Xinhua a spus că publicul nu are de ce să-şi facă griji, oamenii s-au înfuriat. Lyu este purtătorul de cuvânt al organului consultativ al Partidului Comunist care, împreună cu o oficiali marionete ale regimului, au organizat reuniuni politice importante la Beijing începând cu 3 martie. El s-a referit la un raport al autorităţilor de carantină din China, care a susţinut că 99 la sută din laptele praf din ţară este bun, adăugând: "Eu cred că departamentele pertinente au luat deja măsuri, iar problemele vor fi abordate treptat", potrivit Cotidianului China.

Cu toate acestea, oamenii nu au fost convinşi. "Indiferent de ceea ce spun oficialii, oamenii fac tot ce pot pentru a aduce lapte praf din străinătate şi refuză să cumpere produsele naţionale", a declarat Xiang Qingyu, tatăl unui copil ce a fost otrăvit cu laptele praf contaminat, pentru postul de radio Sound of Hope (SOH). "Începând cu anul 2008, oamenii şi-au pierdut încrederea în laptele praf intern. Ei contestă calitatea laptelui din ce în ce mai mult."

În 2008 a avut loc un scandal public semnificativ în legătură cu laptele praf contaminat cu melamină. Regimul a susţinut că 300.000 de copii au fost vătămaţi, şase dintre ei murind, dar Xiang susţine că numărul ar putea fi mult mai mare, judecând după reticenţa medicilor de a-i diagnostica propriul fiu cu pietre la rinichi.

Lin Zixu, un analist independent al afacerilor chineze, a declarat pentru SOH că scandalul cu melamina a fost "un incident ruşinos", iar oficialii chinezi ar trebui să se simtă jenaţi, dar Lyu a încercat în schimb să spele imaginea regimului.

"Turiştii chinezi au cauzat un deficit de lapte praf în multe locuri din Europa, America, Australia şi Hong Kong", a spus Lin. "Nu arată acest lucru că există o problemă cu laptele praf din China?"

Chiar dacă Lyu a declarat că 99 la sută din laptele praf este bun, asta înseamnă că aproximativ 200.000 de copii din China consumă produse necorespunzătoare. "Acesta încă este un număr foarte mare!" a spus Lin.

Remarcile lui Lyu Xinhua au fost criticate şi pe forumul on-line popular Kdnet.

"Ce fel de lapte praf consumă nepoţii lui Lyu Xinhua?" a scris un comentator.

"Ar putea purtătorul de cuvânt să indice care 1 la sută din produse sunt necorespunzătoare, în aşa fel încât părinţii să le poată evita?" a întrebat un altul. "Dacă ar şti cu adevărat răspunsul, acest lucru ar fi greu de spus!"

Un al treilea a afirmat: "Toţi funcţionarii implicaţi în incidentul cu laptele praf contaminat Sanlu şi-au păstrat poziţiile. Cum mai poate publicul să aibă încredere în regim? "

Remacabila economistă chineză He Qinglian a abordat această problemă în cel mai recent comentariu al său. "Deficitul de lapte praf de calitate reflectă într-adevăr multe dintre marile probleme cu care se confruntă China, cum ar fi credibilitatea guvernului, reputaţia producătorilor, poluarea mediului şi efectele sale asupra lanţului alimentar."

Dna He a menţionat că, în ciuda creşterii economice rapide – China devenind cea de-a doua economie ca mărime la nivel mondial – ţara nu poate satisface nici măcar nevoile mamelor pentru lapte praf sigur.

"Din orice unghi ai privi problema, aceasta este o tragedie pentru China. Este rezultatul a nenumărate farse politice una peste alta. Dacă nici măcar cutiile mici de lapte praf nu pot linişti mamele chineze, poate visa Beijingul să devină într-adevăr o superputere?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe