Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei: "De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâşiem"

Maior Georgian Enache (stânga), Căpitan Marius Militaru (dreapta)
Maior Georgian Enache (stânga), Căpitan Marius Militaru (dreapta) (Epoch Times România)

Nemulţumit de valul de ironii stârnite de postarea pe Facebook a unui filmuleţ în care jandarmii cântă de dorul lui Eminescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei Marius Militaru se plânge, pe pagina sa de socializare, că “de aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâşiem.”

Culmea ironiei, în postarea sa, Militaru, care încearcă să-i convingă pe internauţi că afirmaţiile de genul "jandarmii sunt analfabeţii" sunt un stereotip nefondat pe realitate, scrie greşit chiar numele personajului mitologic la care face trimitere pentru a demonstra contrariul. Procoust, a scris Militaru, în loc de Procust. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei şi-a corectat greşeala.

Redăm postarea lui Marius Militaru:

"După ce am văzut şi citit întreaga sarabandă de ironii la adresa unei postări făcute pe pagina de socializare a instituţiei în care lucrez (şi acum vă rog să-mi scuzaţi postarea subiectivă), m-am gândit astăzi la Patul lui Procust. Ştiu deja sau intuiesc, o să spuneţi că sunt jandarm, eventual analfabet şi că n-are rost să fac pe deşteptul, din moment ce pumnii mei minte n-are!

Este acel pat îngust în care, dacă ai neşansa să nimereşti, şi mai grav, să nu încapi în el, se taie din tine fără milă, ca să respecţi tiparul. Vrem tipare, cu orice preţ! Dacă nu respecţi tiparul va fi rău. Trebuie să fii neapărat în trend. Trebuie să critici, orice, dar să critici cu multă abnegaţie. Un tipar a cărui concizie, din păcate, impune şi o doză mare radicalism, care de cele mai multe ori exclude nuanţele. Pentru cei care astăzi au trimis mesaje pe pagina de socializare, au ironizat, au creat, au făcut catrene, unele foarte reuşite, îmi confirmă încă o dată, că românii sunt oameni spirituali, inteligenţi şi creativi. Mă bucur să ştiu că activitatea noastră este urmărită de astfel de oameni.

Pentru încheiere, aş apela tot la Eminescu...“de aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâşiem.”

Reamitim că postarea lui Marius Militaru vine după ce filmuleţul intitulat sugestiv "Cu gândul la Eminescu" postat pe Facebook a atras o avalanşă de ironii şi comentarii. Multe dintre ele în versuri. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Redăm şi câteva dintre ultimele creaţii ale cetăţenilor dedicate Jandarmeriei:

"Ce te legeni, omule,
Fără ploaie, fără vânt,
Cu smartphonul pe pământ?

-Dacă nu m-aş legăna,
Tu mai abitir ai da,
Cred că te-ai încăpăţâna
Capul de mi l-ai crăpa!

Bate vântul dintr-o parte,
Cu gaze amestecat
Capul de nu mi l-ai crăpat,
Măcar să mor sufocat!", scrie Teodor

"Coboară-n jos
Jandarm prea blând,
Alunecând pe scară.
Dă cu pulanu' şi-n pământ,
Că poate o să-l doară.
Aşa plângea un bătrânel
Sub pumnii ce-l loveau să-l rupă
Şi l-au gazat şi-au dat în el
Până a ajuns pe ducă", adaugă şi Mihai.

"De treci codri de aramă, de departe-i vezi lovind
Ş-auzi mândra glăsuire a jandarului gazând", compune Tudor.