Purtătorul de cuvânt al Casei Albe ameninţat cu concedierea după ce acuză Israelul de terorism

În contextul amplificării violenţelor dintre palestinieni şi israelieni, un legiuitor republican a cerut administraţiei Obama să îl concedieze pe purtătorul de cuvănt al Departamentului de Stat, care a acuzat Israelul de terorism.
Lee Zeldin, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe din cadru Camerei Reprezentanţilor din SUA.
Lee Zeldin, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe din cadru Camerei Reprezentanţilor din SUA. (Captură Foto)

Republicanul Lee Zeldin i-a cerut preşedintelui american Barack Obama să îl înlocuiască din funcţie pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, pentru că a acuzat Israelul de terorism, pe fondul intensificării atacurilor comise de palestinieni.

“Este absolut dezgustător şi ruşinos faptul că administraţia Obama nu numai că refuză să stea alături de aliatul nostru Israel, ci de fapt are şi îndrăzneala de a susţine că israelienii sunt vinovaţi de terorism”, a susţinut Zeldin într-o declaraţie publicată joi.

Discutând miercuri despre amplificarea violenţelor din Israel, Kirby a declarat că israelienii sunt vinovaţi de “acte de terorism”, afirmaţie pentru care Zeldin susţine că se impune “înlăturarea sa imediată”. Zeci de palestinieni şi israelieni au fost răniţi şi ucişi după ce palestinieini au declanşat o "zi a furiei" săptămâna aceasta.

“Persoane din ambele tabere s-au dovedit a fi capabile şi sunt vinovate, în viziunea noastră, de acte de terorism”, a declarat Kirby miercuri reporterilor.

Zeldin, care este membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor şi co-preşedinte al Comisiei Republicane pentru Israel, a declarat că acuzaţia formulată de administraţia Obama este o declaraţie falsă care doar va distanţa SUA de “aliatul său important şi strategic”.

“Acuzaţia amiralului Kirby impune înlăturarea sa imediată. El ar trebui să nu mai rostească niciun cuvânt în numele politicii externe americane. Dacă secretarul John Kerry refuză să vorbească despre acest lucru şi să îl disciplineze pe dnul Kirby, atunci secretarul Kerry ar trebui să se retragă de asemenea”, a mai declarat Zeldin.

Congresmanul a mai sugerat că administraţia Obama ignoră situaţia din Israel şi creşterea influenţei grupului Hamas asupra Autorităţii Palestiniene.

"Nu înseamnă că SUA trebuie să poarte bătăliile israelienilor"”, a declarat Zeldin. “Este vorba de ezitarea ruşinoasă a administraţiei Obama de a întări relaţiile cu aliaţi precum Israelul, datorită unei înţelegeri greşite referitoare la cine sunt prietenii şi duşmanii Americii”.

Într-o serie de atacuri teroriste care au avut loc în interiorul şi în jurul Ierusalimului, mai mulţi israelieni au fost răniţi şi ucişi de atacatori palestinieni care au folosit cuţite, pistoale, maşini sau un satâr pentru tăiat carnea. Atacanţii au fost împuşcaţi, uneori mortal de către forţele israeliene.

Organizaţia Hamas a sărbătorit atacurile, pe care le-a considerat un răspuns la interdicţiile impuse de cabinetul Netanyahu asupra moscheei Al-Aqsa.