Purtător de cuvânt al Partidului Popular spaniol emite ameninţări cu moartea la adresa liderului catalan

Într-o escaladare destul de şocantă a retoricii din Spania, un purtător de cuvânt al Partidului Popular de guvernământ a emis o ameninţare cu moartea (abia voalată) la adresa preşedintelui Cataloniei, în cazul în care acesta declară separarea de Spania.
Preşedintele catalan, Carles Puigdemont.
Preşedintele catalan, Carles Puigdemont. (Getty Images)

Pablo Casada, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular a emis o ameninţare cu moartea la adresa preşedintelui Cataloniei, în cazul în care acesta declară separarea de Spania: "Să sperăm că nu se declară nimic mâine, pentru că s-ar putea ca persoana care va face declaraţia să ajungă ca persoana care a făcut declaraţia acum 83 de ani".

Casada s-a referirt la Lluís Companys i Jover (21 iunie 1882 - 15 octombrie 1940), fost preşedinte al Cataloniei (Spania), din 1934 şi în timpul războiului civil spaniol.

A fost avocat şi conducător al Partidului politic Republican de stânga al Cataloniei (SRC). Exilat după război, el a fost capturat şi predat de poliţia secretă nazistă, Gestapo, statului spaniol al lui Francisco Franco, care a ordonat executarea lui în 1940 de plutonul de execuţie.

Companys este singurul preşedinte ales în mod democratic în istoria europeană care a fost executat.

Şi, după cum raportează TheSpainReport.com, separatiştii catalani şi alţii din Spania au reacţionat imediat cu furie la comentariile ambigue ale domnului Casado.

Parlamentarul Joan Tardà, al Partidului Republican de Stânga a Cataloniei (Esquerra, ERC), a scris: "Da, Pablo Casado, ştim cum a sfârşit preşedintele nostru, împuşcat de armată. Te face fericit să-ţi reaminteşti oamenii fără apărare?".

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a notat: "Casado spune că Puigdemont ar putea să ajungă ca şi Companys, care a fost torturat şi împuşcat. Ori este ignorant, ori un provocator iresponsabil".

Inigo Errejón (Podemos) i-a cerut lui Casado să "rectifice imediat sau să demisioneze. Sunt incendiari".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe