Puigdemont susţine că va declara independenţa Cataloniei “în câteva zile”

Liderul Cataloniei a declarat că regiunea îşi va declara independenţa “în câteva zile”, acţiune ce va amplifica şi mai mult tensiunile deja la cote înalte cu autorităţile naţionale din Madrid.
Premierul catalan Carles Puigdemont.
Premierul catalan Carles Puigdemont. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Liderul secesionist catalan Carles Puigdemont a declarat marţi, pentru BBC, că guvernul său va “acţiona la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare”, în contextul declanşării protestelor pro-independenţă în regiunea prosperă a Cataloniei.

Puigdemont a avertizat că, dacă guvernul spaniol va încerca să intervină şi să preia controlul asupra guvernului catalan, aceasta ar fi o “eroare care schimbă totul”.

Autorităţile catalane au declarat că aproximativ 90% dintre cei 2,26 milioane de participanţi la referendumul pentru independenţă din 1 octombrie au votat în favoarea separării de Spania. Oficialii au declarat că prezenţa la vot a fost de 42% din cei 5,34 milioane de alegători înregistraţi în regiune.

Curtea Constituţională a Spaniei a decis că referendumul este ilegal, iar poliţia spaniolă a intervenit pentru a bloca secţiile de votare în ziua votului. Aproximativ 900 de persoane au fost rănite în ciocnirile violente dintre forţele de ordine şi alegători.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a numit votul o “bătaie de joc la adresa democraţiei”, adăugând că, înainte de referendum, Comisia Europeană şi-a exprimat suportul pentru poziţia Madridului.

Într-un discurs televizat, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a acuzat marţi liderii secesionişti de încălcarea principiilor democratice şi divizarea societăţii catalane.

Într-o rară intervenţie a monarhului, Felipe a declarat că “iresponsabilul comportament” al liderilor catalani a subminat armonia societăţii din regiune.

“Astăzi, societatea catalană este fracturată şi în conflict”, a afirmat Felipe, adăugând că la votul de duminică au avut loc “momente foarte serioase care au afectat democraţia noastră”.

Regele spaniol a precizat că monarhia este dedicată să respecte Constituţia Spaniei şi “este responsabilitatea puterilor de stat legitime să asigure ordinea constituţională”.

Discursul regelui Felipe nu a menţionat în mod direct măsurile violente la care a recurs poliţia spaniolă pentru a opri referendumul.

În Barcelona, marţi, angajaţii la stat şi-au părăsit locurile de muncă, ceea ce a determinat, printre altele, blocarea metroului. Au fost instalate pichete de-a lungul marilor artere, iar suporterii mişcării separatiste au ieşit pe străzi pentru a reitera cererile pentru independenţă.

Potrivit Bloomberg, transportul public şi magazinele au fost închise, iar demonstranţii s-au adunat în centrul Capitalei catalane pentru a protesta împotriva violenţei poliţiei federale, reiterând cererile pentru independenţa de Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe