Pui la cuptor marinat în sos de muştar cu miere şi curry - o friptură minunată ce surprinde plăcut

Friptura iese fragedă şi suculentă cu o aromă plăcută, complexă şi echilibrată. Combinaţia dintre curry, miere, usturoi şi muştar folosită la marinare, se transformă în timpul coacerii într-un sos minunat care surprinde prin bogăţia de arome.
Pui la cuptor marinat în sos de muştar cu miere şi curry
Pui la cuptor marinat în sos de muştar cu miere şi curry (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o reţetă de pui la cuptor ce merită încercată pentru a vedea cât de gustoasă este. Este destul de simplu de preparat şi necesită doar câteva ingrediente pe care de obicei le aveţi la îndemână, excepţie făcând poate curry.

Friptura iese fragedă şi suculentă cu o aromă plăcută, complexă şi echilibrată. Combinaţia dintre curry, miere, usturoi şi muştar folosită la marinare, se transformă în timpul coacerii într-un sos minunat care surprinde prin bogăţia de arome. Sucul de lămâie adăugat la sfârşit după ce puiul e scos din cuptor, balansează perfect gustul uşor dulceag dat de miere, încântând într-un mod plăcut pe cei care o încearcă.

Este pe departe una din cele mai bune reţete de pui pe care le-am încercat vreodată.

Ingrediente:

1 de pui întreg,
1 măr,
4 linguri de ulei de măsline,
2 linguriţe de miere,
6 linguri de muştar Dijon sau cu hrean,
2 căţei de usturoi zdrobiţi prin presă,
2 linguriţe de curry ,
1/2 linguriţă de paprică,
sare şi piper după preferinţă,
1 ceapă mică (opţional)

sucul de la o lămâie,
frunze de pătrunjel


Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 190C ( 375 F).

Puiul se curată, se spală bine cu apă rece, apoi se usucă cu un prosop de hârtie. Se presară cu sare iar în interior se introduce un măr, apoi se închide cu o scobitoare.

Ceapa se curăţă, se taie în rondele şi se pune fundul vasului în care se coace puiul.

Într-un vas separat, se combină uleiul de măsline, mierea, muştarul, se adaugă apoi usturoiul zdrobit, curry, paprica, muştar şi piper. Se amestecă bine, până când divine ca o pastă ce are consistenţa unei smântâni lichide. Dacă e prea groasă, se pot presăra câteva picături de apă.

Puiul se pune în vasul în care se coace, apoi se unge bine pe toate părţile cu amestecul de muştar şi miere. Este recomandat să stea câteva ore la mărinat în frigider, dar dacă sunteţi în criză de timp, se poate pune direct la cuptor.

Puiul se coace primele 20 de minute acoperit, apoi se reduce temperatura cuptorului la 180 C ( 350 F) şi se continuă coacerea descoperit, între 25- 35 de minute, până când puiul este pătruns. Pentru a evita arderea sosului, dacă lichidul din vas scade, se va adăuga din când în când putină apă. Când puiul este gata se observa formarea unei cruste ce devine aurie, uşor spre maroniu.

Se scoate vasul din cuptor, se lasă 5-10 minute să se răcească puţin, apoi friptura se poate se servi. Chiar înainte de servire puiul se stropeşte suc proaspăt de lămâie şi apoi se presară pătrunjel proaspăt tocat, pentru a aduce un surplus de aromă şi culoare. Restul de suc de lămâie se pune în sos.

Se asortează bine cu o salată uşoară, cartofi simpli, pilaf de orez, sau garnitura preferată. Din carnea se rămâne se pot face sandvişuri sau se pot folosi la salata de pui.