Pui la cuptor cu sos de ciuperci şi arpagic

Pui la cuptor cu ciuperci şi arpagic
Pui la cuptor cu ciuperci şi arpagic (Maria Baciu / Epoch Times)

Încercaţi această reţetă simplă şi elegantă de pui cu ciuperci şi arpagic. Merge foarte bine ca fel de mâncare la o cină în familie sau chiar şi atunci când aveţi musafiri.

Ingrediente:

  • 500 g carne de pui
  • 250 g ciuperci crude (sau de la conservă)
  • 250 g de arpagic
  • 1-2 tulpini de usturoi verde sau 2 caţei
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură de făină
  • o legătură verdeaţă (pătrunjel, salvie, tarhon,cimbru etc)
  • Sare, piper, paprica
  • Opţional vin sau oţet de mere

Modul de preparare:

Încălziţi cuptorul la 175 de grade. Presăraţi bucăţile de pui cu sare, piper, paprica şi putină verdeaţă tăiată fin. Aşezaţi carnea într-un vas care merge la cuptor, turnaţi peste carne o lingură de ulei şi stropiţi cu puţin oţet de mere, adăugaţi o jumătate de cană de apă, (sau vin, după preferinţa) şi daţi la cuptor până când carnea de pui devine fragedă ( aproximativ o oră).

Între timp, pregătiţi sosul de ciuperci cu arpagic.

Arpagicul se spală cu coajă cu tot. Separat se pune la foc un vas mic cu apă. Când apa clocoteşte se pune arpagicul şi se fierbe cam 3 minute. Se strecoară şi să răceşte sub jet de apă rece. Se ia fiecare bucată, pe rând şi se taie parte dinspre rădăcina. Se presează uşor până când miezul iese afară. Folosind această metodă nu numai că nu aveţi de-a face cu usturimea neplăcută provocată când curăţaţi ceapă, dar totodată evitaţi arsurile pe care unii o au de la aceasta.

Ciupercile se spală şi se taie în bucăţi de 2-3 cm. Usturoiul se taie cu frunze cu tot. În lipsa usturoiului verde puteţi folosi la fel bine 2 căţei de usturoi.

Într-o tigaie se pune o lingură de ulei, după care se toarnă ceapa şi usturoiul. Se călesc la foc mijlociu cam 1-2 minute, după care se adaugă ciupercile. Se sărează şi piperează. Ciupercile se gătesc cam 4-5 minute sau până se înmoaie şi eliberează sucul. Lăsaţi-le până când sucul se evaporă. Adăugaţi apoi lingura de făină, amestecată în prealabil cu ½ ceaşcă de apă, verdeaţa tăiată mărunt şi continuaţi să fierbeţi încă un minut.

Se transferă amestecul într-un castron şi se pune deoparte. Când puiul este gata, se scoate din cuptor şi se aşează deasupra peste patul de ciuperci cu arpagic. Se presară verdeaţa tăiată fin, după care se pune din nou la cuptor pentru câteva minute. Se poate adăuga şi puţin vin (cam 2 linguri).

Serviţi cu cartofi natur, orez sau simplu cu o salată de sezon. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură