Puerto Rico evacuează zeci de mii de persoane după cedarea unui baraj

Autorităţile din Puerto Rico au evacuat zeci de mii de persoane după ce un baraj important a cedat în faţa ploilor abundente. Cel puţin 13 persoane au murit în teritoriul american din Caraibe devastat de Uraganul Maria.
Distrugeri provocate de uraganul Maria în San Juan, capitala statului Puerto Rico, 22 septembrie 2017.
Distrugeri provocate de uraganul Maria în San Juan, capitala statului Puerto Rico, 22 septembrie 2017. (Hector Retamal/AFP/Getty Images)

Ploi abundente s-au abătut asupra munţilor din apropierea Barajului Guajataca, în nord-vestul statului Puerto Rico, după ce Uraganul Maria a părăsit insula miercuri după amiază.

Autorităţile locale au lansat vineri o operaţiune de evacuare a 70.000 de persoane care locuiesc de-a lungul râului Rio Guajataca, pe care a fost construit barajul vechi de 90 de ani.

Hector Pesquera, directorul Securităţii Publice din Puerto Rico, intervievat de cotidianul local El Vocero, a explicat că un dren al barajului, care în mod normal lasă să treacă o cantitate mică de apă într-un flux controlat, a cedat, precizează Agerpres.

„Aceasta este o SITUAŢIE EXTREM de PERICULOASĂ”, a declarat vineri Serviciul Naţional de Meteorologie. „Toate zonele din apropierea râului Guajataca trebuie să fie evacuate ACUM. Vieţile voastre sunt în PERICOL”.

Barajul de 316 metri înălţime, construit în 1928, ţine sub control un lac artificial ce se întinde pe o suprafaţă de 5 km pătraţi.

Puerto Rico, unde 3,4 milioane de persoane au rămas fără curent electric în urma Uraganului Irma de la începutul aceastei luni, a fost complet lăsat în întuneric după Uraganul Maria. Autorităţile au avertizat că penele de curent ar putea dura luni de zile.

Carlos Bermudez, purtător de cuvânt al guvernului local, a declarat vineri că oficialii nu au stabilit niciun contact cu 40 din cele 78 de municipalităţi ale teritoriului american, la două zile după ce furtuna de categoria 4 a traversat insula.

„Nu am realizat încă magnitudinea pagubelor”, a declarat reporterilor guvernatorul Ricardo Rossello.

Oficialii insulei au declarat că 1.360 din cele 1.600 de turnuri de telefonie mobilă au fost doborâte şi 85% dintre cablurile de telefonie şi Internet aflate sub sau deasupra solului au fost distruse.

O parte din populaţia insulei şi-a planificat să se îndrepte spre SUA pentru a scăpa temporar de devastări.

Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa în Caraibe, inclusiv cel puţin 15 în Dominica. Haiti a raportat 3 victime, Guadelupa două, şi Republica Dominicană cel puţin una.

Vineri după amiază, uraganul Maria se afla la 185 km est-nord-est de sudul Bahamasului, cu vânturi susţinute de 205 km pe oră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe