Publicaţie libaneză pro Hezbollah: fostul premier Hariri este reţinut în Arabia Saudită

Premierul libanez Saad al-Hariri.
Premierul libanez Saad al-Hariri. (Getty Images)

Saad al-Hariri, care a demisionat în urmă cu câteva zile din funcţia de premier al Libanului în timp ce se afla în Arabia Saudită, s-ar afla sub arest la domiciliu în Regat, a declarat marţi o publicaţie apropiată de Hezbollah care a citat surse anonime.

Biroul lui Hariri şi mass media saudită de stat au precizat că fostul premier a zburat marţi în Emiratele Arabe Unit, ţară aliată a Arabiei Saudite şi o monarhie din Golf. Consilieri ai lui Hariri - cel mai influent politician sunit al Libanului şi un aliat apropiat al Riadului - au negat afirmaţiile că acesta ar fi fost reţinut de saudiţi.

Publicaţia libaneză al-Akhbar, care susţine grupul militant şiit şi mişcarea politică Hezbollah, a precizat că Hariri “a fost plasat sub arest la domiciliu după ce a sosit în Riad vinerea trecută” şi că, de atunci, a rămas în detenţie.

Ministrul saudit de Externe Adel Jubeir a respins luni ca fiind “aiureli” acuzaţiile că Regatul l-a forţat pe Hariri să demisioneze, adăugând că acesta este liber să plece în orice moment.

În Liban au continuat să apară speculaţii cu privire la statutul lui Hariri, chiar şi după ce mass media saudită de stat l-a prezentat pe acesta în timpul unei întâlniri cu Regele Salman şi a declarat că a plecat în Emirate.

Demisia lui Hariri a împins Libanul înapoi pe câmpul de luptă al rivalităţii dintre Arabia Saudită condusă de suniţi şi Iranul şiit.

Guvernul de coaliţie al Libanului, care s-a prăbuşit în urma demisiei şocante a lui Hariri, a inclus de asemenea grupul Hezbollah, care este susţinut de Iran.

Demisia lui Hariri a fost anunţată în contextul unei campanii de curăţare ce are loc în Arabia Saudită, în care prinţi, miniştri şi investitori au fost arestaţi sau înlocuiţi din funcţiile lor. Prin această campanie, prinţul saudit moştenitor Mohammad bin Salman urmăreşte să îşi consolideze priza asupra puterii.