PSD vrea sancţionarea celor care folosesc termenii "penali" şi "puşcăriabili". În plus, cere şi măsuri reparatorii

Ultima declaraţie despre "penali" făcută de preşedintele Klaus Iohannis a stârnit mare nemulţumire şi rumoare în rândul pesediştilor, care au de gând să ia atitudine împotriva unui astfel de discurs public.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Majoritatea parlamentară vrea să taxeze declaraţiile publice în care sunt folosite cuvintele "penali" sau "puşcăriabili". Mai mult, PSD cere şi măsuri reparatorii pentru cei catalogaţi astfel, pe motiv că încalcă prezumţia de nevinovăţie. Iniţiativa urmează să fie discutată începând de săptămâna viitoare într-o comisie specială condusă de Florin Iordache, relatează Digi24.

"Persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. Nimic împotriva persoanelor fizice, dar în politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie ca în justiţie", afirma recent preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţia făcută de şeful statului a produs rumoare printre politicienii partidelor aflate la guvernare, care au şi trecut la fapte.

"Declaraţia preşedintelui Iohannis despre penali şi comunicatele anumitor Parchete încalcă legislaţia europeană. Termenii de "penali" sau "puşcăriabili" vor trebui să dispară din discursul politic. Discursul preşedintelui pe tema penalilor este un discurs anti-european şi atacă frontal drepturile fundamentale ale omului", a reacţionat deputatul PSD Ioan Dîrzu, care a cerut partidului să aplice o directivă europeană privind prezumţia de nevinovăţie.

Anterior, liderul de grup al senatorilor PSD - Şerban Nicolae - anunţa voinţa partidului: "În primul rând se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumţia de nevinovăţie, de acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, nu ştiu, de dragul unor interese".

La scurt timp după anunţul lui Şerban Nicolae a şi circulat prin Parlament un proiect al Guvernului care are destinaţia finală Comisia specială pentru Codul Penal condusă de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Proiectul se afla la Senat din 23 august. Noua urgenţă a PSD este confirmată şi de ministrul Justiţiei.

"Dacă nu o transpui, te trage Comisia Europeană la răspundere, pe stat îl trage la răspundere. Proiectul de lege e făcut, e trecut de Guvern, este în Parlament", a afirmat ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Directiva trebuie aplicată până în aprilie 2018.

"Ceea ce însă nu face corect PSD şi cei care vor să exploateze în sens politic această directivă este că ei mută în plan politic efectele unei prezumţii care funcţionează în plan juridic. Hai să ne înţelegem, preşedintele a încercat să vorbească pe înţelesul românilor şi românii au înţeles prin categoria "penali" persoane care au probleme cu legea penală", a precizat deputatul PNL Daniel Fenechiu.

PSD cere sancţionarea celor care folosesc termeni precum "penali" sau "puşcăriabili" pentru persoanele cercetate în dosare.

"Directiva europeană nu prevede explicit asta, dar cere statelor membre să ia măsuri astfel încât "autorităţile publice, atunci când comunică informaţii mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne