PSD vrea să declare un judecător CCR "neales". Comisia Juridică a tras o concluzie

Parlamentul României, Şedinţa Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind prezentarea Moţiunii de cenzură iniţiate de 171 deputaţi şi senatori.
Parlamentul României, Şedinţa Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind prezentarea Moţiunii de cenzură iniţiate de 171 deputaţi şi senatori. (Epoch Times România)

Încercarea puterii de a schimba raporturile de forţe în CCR a intrat într-o nouă etapă. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a concluzionat marţi că numirea lui Valer Dorneanu (PSD) ca judecător al Curţii Constituţionale a fost invalidată nejustificat, în 2010, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, deputatul PSD Ciprian Nica, a declarat că punctul de vedere al comisiei, transmis Biroului Permanent este că, în 2010, hotărârea iniţială a Camerei de a a-l declara câştigător pe Valer Dorneanu pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională a fost invalidată nejustificat.

"Printr-o soluţie nejustifictă, preşedintele Camerei de atunci a dispus invalidarea acestuia", a menţionat Nica.

Comisia a mai considerat că, în 2010 a fost reluat în mod nejustificat procesul de vot, iar din documente rezultă că actualul judecător la CCR Ştefan Minea, propus la momentul respectiv de PDL, a obţinut 167 de voturi şi nu 168 de voturi cât era necesar.

Punctul de vedere va fi înaintat Biroului Permanent al Camerei, care va lua o decizie.

Amintim că liderul grupului PSD Marian Neacşu a solicitat, luni, Biroului Permanent adoptarea de către Cameră a unei hotărâri prin care judecătorul Ştefan Minea să fie declarat "neales" la Curtea Constituţională, pe motiv ca în urmă cu patru ani a fost ales "ilegal", şi să se treacă la alegerea unui nou judecător.

În aceeaşi zi, Biroul Permanent a retrimis Comisiei juridice sesizarea lui Neacşu pe motiv că "membrii Comisiei juridice nu au trimis o soluţie la precedenta sesizare a lui Neacşu, că au apărut unele neconcordanţe şi au retrimis sesizarea Comisiei juridice pentru reanalizare”.

Neacşu, a sesizat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 10 iunie, în legătură cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituţională a lui Ştefan Minea, deşi, cu câteva zile înainte de acel moment, plenul comun votase un alt candidat, pe Valer Dorneanu, propus de PSD.

Reamintim că pe 10 iunie, pesedistul Marian Neacşu a sesizat Comisia juridică în legătură cu hotărârea prin care Ştefan Minea a fost numit în 2010, la propunere PDL, judecător la Curtea Constituţională.

”E vorba că prin decizia CCR din 2008 s-a statuat că numărul membrilor prezenţi în fiecare cameră are rolul determinat pentru adoptarea unei hotărâri. În 2014 a fost supus votului, a îndeplinit numărul voturilor, dar Valeriu Dorneanu (propus de PSD n.r.) nu a fost ales. A venit şi domnul jurist Mircea Minea Ştefan care, după repetarea votului a obţinut majoritatea simplă şi a fost declarat judecător. În cazul domnului Şova a avut majoritatea, nu s-a admis că s-a considerat că este nevoie de majoritatea Senatului. Asta conduce la o idee care este cuprinsă în această sesizare, înseamnă că şi alegerea domnului Valeriu Dorneanu era legală şi nu mai trebuia vot şi în cazul domnului Minea. La data de 14 iunie 2010 a existat pe zi numirea unui judecător la CCR. Propunerea PSD a fost Valeriu Dorneanu. Practic s-a invalidat numirea domnului Dorneanu. A fost numit judecător domnul Mircea Minea Ştefan. Este prima sesizare prin care cineva a sesizat o încălcare a Constituţiei şi a regulamentului celor două camere. Nu există niciun termen. E clar că se doreşte o explicaţie în legătură cu legea să fie egală pentru toţi. Săptămâna viitoare se va lua o decizie în legătură cu sesizarea CCR”, a explicat deputatul Mircovici Niculae cererea colegului său.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, s-a arătat surprins de faptul că PSD contestă, după cinci ani de la votul dat în Camera Deputaţilor, numirea lui Ştefan Minea, exprimându-şi opinia că asistăm la un atac la adresa întregii Curţii.

De altfel şi comentarii din presă şi de pe reţele sociale converg înspre ideea că PSD încerca schimbarea raportului de forţe în CCR, instituţie care a pus de multe ori în încurcătură Legislativul, declarând neconstituţionale o serie de legi problematice, promovate de putere.

La această idee a contribuit şi informaţia apărută ulterior conform căreia şase actuali şi foşti judecători ai Curţii Constituţionale din România sunt anchetaţi de către procurorii din subordinea procurorului general al României, Tiberiu Niţu, pentru invalidarea referendumului din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne