PSD amână numirea noilor membri ai Guvernului. Cel de al treilea de la alegeri încoace

România urmează să aibă cât de curând un nou Guvern. Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, Viorica Dăncilă ar urma să preia toţi miniştrii care au funcţionat sub Tudose, mai puţin pe cei care se poziţionaseră de partea fostului premier în conflictul cu Dragnea.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea
Preşedintele PSD Liviu Dragnea (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE. Celebrul program de guvernare - "cosmetizat" substanţial şi atunci când fostul premier Mihai Tudose a preluat frâiele Palatului Victoria - ar urma să sufere noi modificări. Nu vor fi însă majore, pretind cei doi lideri ai coaliţiei, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Detalii aici.

* * *

UPDATE. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional nu se va discuta despre ministere.

"Părerea unanimă a fost că ne-am grăbi dacă astăzi am stabili nişte miniştri. Nu discutăm despre ministere şi miniştri astăzi. Am discutat ieri despre programul de guvernare. Azi am avut o întâlnire cu colegii de la ALDE, premierul Viorica Dăncilă. Am discutat despre Declaraţia 600", a declarat Dragnea, la sediul PSD, citat de Agerpres.

Potrivit liderului PSD, conducerea partidului va discuta luni actualizarea programului de guvernare al partidului.

Noul Cabinet ar urma să fie validat vineri în forurile statutare ale PSD şi ALDE.

* * *

UPDATE. În Comitetul Executiv Naţional al PSD au loc negocieri dure.

Preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu, a anunţat că discuţiile privind componenţa Guvernului se amână pentru că nu s-a ajuns la o înţelegere privind unele portofolii.

Surse Digi24 susţin că negocierile s-au împotmolit pentru conducerea unor ministere-cheie, cum ar fi Transporturile şi Finanţele. Astfel, liderii PSD ar fi decis ca astăzi să fie discutat doar programul de guvernare. Cel mai probabil, votul pentru noul Cabinet va fi dat într-o altă şedinţă, la sfârşitul săptămânii.

Şi ALDE a amânat pentru vineri şedinţa în care ar fi urmat să fie validate propunerile de miniştri.

* * *

Liderii PSD se vor întruni luni, începând cu ora 16.00, în şedinţă de Comitet Executiv Naţional, pentru a stabili componenţa noului Guvern condus de premierul desemnat Viorica Dăncilă, relatează Agerpres, citând surse politice.

Potrivit unor declaraţii făcute duminică seara de Gabriela Firea la România TV, structura viitorului Cabinet nu va fi modificată căci este "una eficientă" însă cam o treime dintre miniştrii ce au funcţionat în Guvernul Tudose vor fi înlocuiţi. În consecinţă, noul guvern ar urma să aibă un premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, printre cei care nu vor mai ocupa fotolii de ministru în Guvernul Dăncilă sunt cei ce s-au poziţionat de partea lui Tudose în conflictul cu Dragnea, respectiv vicepremierul Marcel Ciolacu, Marius Nica de la Fonduri Europene şi ministrul transporturilor, Felix Stroe. Reprezentanţii ALDE au susţinut că îşi vor păstra portofoliile deţinute la Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul.

Un alt element de noutate la numirea noului guvern constă în faptul că Viorica Dăncilă nu va mai cere avize de la serviciile secrete înaintea numirii membrilor Guvernului, aşa cum au făcut predecesorii săi de la Palatul Victoria - Victor Ponta, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose. Informaţia a fost dezvăluită de vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu la TVR şi a stârnit îngrijorare, având în vedere că fără acest aviz în Executiv ar putea fi numite şi persoane cu probleme de integritate sau care ar putea fi în solda altor puteri.

După stabilirea listei noilor miniştri, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară, pentru ca pe 29 ianuarie să se poată da votul de învestitură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne