PSD dă liber la abuzuri în centrele rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi

Unii dintre cei mai năpăstuiţi cetăţeni ai ţării, persoanele cu diazabilităţi internate în centrele rezidenţiale patronate de stat, vor fi şi mai năpăstuiţi. PSD a reuşit să-şi treacă un proiect de lege care le va interzice ONG-urilor vizitele de monitorizare neanunţate în respectivele centre.
Copil internat în centru pentru persoane cu dizabilităţi.
Copil internat în centru pentru persoane cu dizabilităţi. (crj.ro)

ONG-urile nu vor mai putea face vizite de monitorizare neanunţate în centrele rezidenţiale unde trăiesc copii şi adulţi cu dizabilităţi, a decis majoritatea parlamentară, aprobând o propunere a senatorilor PSD, relatează newsweek. Decizia a fost luată deşi, potrivit statisticii elaborate de Centrul de Resurse Juridice, ONG care efectuează vizite de monitorizare din 2003, circa 8.000 de oameni au murit în centrele rezidenţiale, între 2010 şi 2016.

De asemenea, pesediştii au abrogat şi prevederea potrivit căreia Consiliul trebuia să recomande măsuri pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilităţi, precum şi obligaţia de a colecta constant informaţii cu privire la stadiul implementării Convenţiei Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, act pe care România l-a ratificat în 2010. Pe de altă parte, senatorii PSD au fost darnici cu personalul Consiliului: au dublat numărul posturilor din instituţie (de la 21 la 47), au introdus o prevedere prin care angajaţii beneficiază de sporuri şi au crescut parcul auto de la trei maşini la 12.

Mai mult, beneficiarii acestor vizite, cărora Consiliul ar trebui să le apere drepturile, persoanele cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale, sunt privite ca potenţiali atentatori la siguranţa echipelor care merg în vizite de monitorizare, pesediştii introducând un spor de pericol de 15 la sută pentru experţi.

Proiectul de lege a fost iniţiat de 36 de senatori PSD, între care Ecaterina Andronescu, viitor ministru al Educaţiei, Claudiu Manda, Robert Cazanciuc, Şerban Nicolae şi Eugen Teodorovici.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne