PSD contra "noul PSD". Ponta reşapează acuzaţiile de şantaj la adresa lui Geoană

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Ameninţat să-şi vadă parte din parlamentari migrând spre "noul PSD" al lui Geoană, premierul Ponta a declarat vineri că starea conflictuală creată între el şi fostul său coleg de partid s-ar datora faptului că a refuzat să-l numească pe acesta ministru de externe.

"Conflictul cu domnul Geoană, din punctul meu de vedere, a fost legat de faptul că nu l-am desemnat ministru de Externe. L-am desemnat pe domnul Aurescu când s-a eliberat funcţia", a declarat Ponta, la B1 TV, potrivit Mediafax.

Premierul a precizat că Geoană s-ar fi oferit să-l sprijine din această calitate, dar că el l-a "preferat" pe Aurescu.

Reamintim că această explicaţie vehiculată vineri la B1 de Ponta a fost lansată în premieră de amicul premierului, Sebastian Ghiţă. Pe 28 noiembrie, la şase zile după ce Geoană şi Vanghelie au fost excluşi din PSD, Ghiţă preciza în declaraţia prin care şi-a anunţa demisia din PSD că le-a spus colegilor de acum un an că "Geoană a vrut să-l şantajeze pe Ponta, cerându-i funcţia de ministru de Externe".

"M-a sunat să îmi spună că, dacă Ponta nu îl numeşte ministru de Externe, atunci va fi război în PSD”, a spus Ghiţă.

În replică, Geoană a catalogat spusele lui Ghiţă drept "minciună ordinară" şi a precizat că discuţiile sale cu premierul au vizat o eventuală candidatura a sa la funcţia de secretar general ONU în 2016.

”Nu am avut niciun fel discuţie cu domnul Ponta cu privire la vreo funcţie în eventualitatea în care ar fi câştigat, cu atât mai puţin să şantajez cu privire la aceste lucruri. (...) Singura comunicare pe care am avut-o cu domnul Ponta înainte de alegerile prezidenţiale a fost legată de un proiect pentru România şi anume susţinerea pe care Guvernul, eventual, ar fi acordat-o pentru o candidatură a mea pentru funcţia de secretar general ONU în 2016”, a declarat Geoană.

Reamintim că Geoană şi Vanghelie au anunţat înfiinţarea unui nou partid. Potrivit celor doi, aşa-numitul "nou PSD" îi va îmbarca pe cei sătui de social-democraţia cu iz de Dubai din PSD şi va avea un succes"rapid şi deosebit", ba chiar ar putea forma o "puternică coaliţie", de tip german, cu noul PNL al lui Iohannis şi va asigura guvernarea până în 2020.