PSD, acuzat că îşi face stat paralel în diplomaţie. "Specialiştii MAE, ignoraţi de diletanţi politici ca Dragnea"

Parcursul nostru Euro-Atlantic riscă să fie teleormanizat de un fost baron cu tendinţe autocratice, a avertizat deputatul Ovidiu Raeţchi, în contextul scandalului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

PSD, prin Liviu Dragnea, pare că îşi face stat paralel în diplomaţie, un joc de imagine prin care face un mare deserviciu României, respectiv parteneriatelor noastre strategice, a acuzat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

Deputatul mai susţine că subminarea imaginii şi ignorarea specialiştilor de la MAE – printr-o diplomaţie de restaurant în SUA, numiri în corpul diplomatic pe criterii de loialitate politică, întâlniri paralele cu ministrul Ungariei, mutări personalizate de ambasade – ne creează o vulnerabilitate strategică gravă pe plan extern.

"Politica externă a României nu este taraba de tocmeli a lui Liviu Dragnea. Aşa cum a procedat cu guvernul, unde avem un prim-ministru care de facto nu ia decizii şi nu iese din direcţiile trasate de Liviu Dragnea, mai nou şeful PSD se erijează în principalul factor de decizie pe plan extern. După ce a împărţit atribuţiile pe politică externă în trei ministere, PSD îşi face acum propriul stat paralel în diplomaţie: specialiştii şi diplomaţii din MAE sunt excluşi din procesul decizional pe marile dosare de politică externă. Iar asta creează nu doar o vulnerabilitate strategică majoră, dar poate duce şi la conflicte diplomatice. De pildă, decizii luate fără respectarea principiilor şi normelor de drept internaţional, a deciziilor luate în cadrul Consiliului de Securitate sau al Adunării Generale a ONU, ne plasează într-o zonă de provincialism şi amatorism pe plan extern – lucru complet dăunător pentru parteneriatele strategice ale României", a declarat Raeţchi.

În opinia liberalului, Dragnea confundă Constituţia cu statutul intern al PSD şi MAE cu garda pretoriană din partid.

"Atribuţiile lui Liviu Dragnea cu privire la politica externă nu sunt stipulate nicăieri în Constituţia României, care nu poate fi în niciun caz interpretată după toane, cum se întâmplă cu statutul PSD sau cu programul de guvernare, aplicat pe dos. Mai mult decât atât, corpul diplomatic al României nu poate fi tratat ca gaşca de loiali ai lui Dragnea din partid. Întâlnirile de restaurant din SUA, discuţiile bizare cu ministrul de Externe ungar sau valul de restructurări de la MAE, în urma căruia am pierdut diplomaţi valoroşi în favoarea unor sinecurişti – toate acestea arată că Dragnea nu are respect nici pentru Constituţie, nici pentru diplomaţii români şi cu atât mai puţin pentru parcursul nostru Euro-Atlantic, care iată, riscă să fie teleormanizat de un fost baron cu tendinţe autocratice", a precizat Raeţchi.