PSD, acuzat că face un nou pas important pentru "capturarea totală a României"

Comisia de Cod Administrativ controlată de PSD continuă politizarea administraţiei publice, un fapt condamnabil pentru o ţară europeană şi democratică, a atras atenţia USR, care a încercat fără succes să combată unele dintre prevederile nocive promovate de coaliţia de guvernare.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

PSD, prin Comisia de Cod Administrativ, politizează administraţia publică şi slăbeşte criteriile de integritate. Membrii USR prezenţi la dezbateri au propus amendamente, care să diminueze din efectele nocive pe care le vor avea aceste legi, însă ele au fost respinse, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

Amendamentele USR care dădeau posibilitatea cetăţenilor să fie prezenţi la şedinţele de consiliu local au fost respinse, însă au trecut amendamentele celor de la PSD, care fac activitatea administraţiei publice locale şi mai opacă, unul prevede că în procesele verbale ale şedinţelor consiliilor locale se publică o sinteză a dezbaterilor din şedinţă şi nu dezbaterile aşa cum au avut loc, ca până acum.

"Nu a trecut nici amendamentul USR care spunea că nu pot fi numite membri ai Guvernului sau prefecţi persoanele care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie sau demnitate publică în urma stabilirii unei stări de incompatibilitate sau conflict de interese. Le-am atras atenţia că această exigenţă există pentru aleşii locali, au spus că va fi scoasă şi de acolo", a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

În ceea ce priveşte directorii instituţiilor deconcentrate, PSD a propus un amendament prin care aceştia să primească funcţia de subsecretar de stat. Acest lucru înseamnă că persoanele numite nu se mai supun rigorilor funcţiei publice, nu mai sunt numite prin concurs, iar aceşti directori devin demnitari.

USR atrage atenţia că prefectul este cel care asigură conducerea serviciilor deconcentrate. Prefectul va avea rang de secretar de stat, subprefectul va avea rang de subsecretar de stat, şeful de deconcentrată va avea rang de subsecretar de stat. România va deveni o ţară de demnitari (media directorilor de deconcentrate într-un judeţ este de 30-40, plus prefecţii şi subprefecţii - ajungem la peste 1500 demnitari) şi de fapt nimeni nu va avea curajul să tragă pe nimeni la răspundere pentru deciziile luate.

"PSD continuă să-i ia din atribuţii Preşedintelui României, conducătorii autorităţilor administrative autonome vor fi numiţi de către Parlament conform legilor lor de înfiinţare şi funcţionare. Până acum, aceştia erau numiţi şi de către Preşedinte. Numai că PSD a trecut sau va trece prin Parlament schimbări la legile de înfiinţare şi funcţionare ale ANCOM şi Consiliului Concurenţei, de exemplu, unde numirea era făcută de către Preşedinte. Deci actuala majoritate parlamentară va avea monopolul acestor numiri", a conchis Florina Presadă.

USR a subliniat că toate măsurile adoptate în Comisia de Cod Administrativ vor face instituţiile publice dependente de reprezentanţii politici, un fapt condamnabil pentru o ţară europeană şi democratică.