Prună: Alţii construiesc autostrăzi prin munte în 3 ani, nouă ne trebuie 5 pentru un penitenciar

Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După legislaţia din România, este nevoie de cel puţin cinci ani pentru construirea unui penitenciar, în timp ce alţii construiesc autostrăzi prin munte în trei ani, a declarat vineri, la dezbaterea 'Sistemul Penitenciar din România', ministrul Justiţiei Raluca Prună.

"Pe termen scurt, trebuie să găsim nişte soluţii, să rezolvăm nişte probleme sistemice. Am mers foarte mult în penitenciare în primele luni şi am văzut că aproape toate persoanele cu care eu am discutat, sute de persoane, mi-au zis în general două lucruri. Mi-au zis că, bun, condiţiile sunt cele care sunt, sunt precare, proaste şi că ei înţeleg că nu se pot corecta de pe o zi pe alta. Aţi spus că, pe termen scurt, soluţia sunt penitenciare noi sau reabilitarea unor unităţi militare.

Nu, nu sunt soluţii pe termen scurt pentru că durează, după legislaţia română - nu mă întrebaţi de ce - cinci ani ca să construieşti un penitenciar, dacă nu se întâmplă nimic pe parcurs. Alţii fac nişte autostrăzi în trei ani, prin munte, nouă ne trebuie, după legislaţia română, cinci ani, repet, dacă nimeni nu contestă nimic pe parcurs. Atunci, cei cu care am vorbit în detenţie mi-au spus mie şi colegilor mei că, bun, înţelegem, dar vrem să muncim. Chestiunea aceasta revine recurent, chestiunea aceasta cu munca", a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat nemulţumirea faţă de comunicarea administrativă, pe motiv că n-a ştiut decât după şapte luni de mandat că Penitenciarul Gherla este un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte dreptul la muncă al deţinuţilor.

"Noi suntem aici într-o situaţie fericită, la o dezbatere unde participă conducerea Penitenciarului Gherla, care a făcut lucruri extraordinare. (...) Eu spun foarte deschis: eram de şapte luni ministru şi, până pe data de 3 iunie, discutând despre penitenciare cu conducerea ANP, nimeni n-a considerat necesar să întrebe sau să mi se spună că există modele de bună practică, precum cel de la Gherla", a punctat Raluca Prună.

Potrivit ministrului, la Penitenciarul Gherla sunt 400 de persoane aflate în detenţie şi care lucrează la multinaţionale, în timp ce la alte penitenciare din ţară a întâlnit persoane care n-au lucrat nici măcar o zi în patru ani de detenţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne