Protocolul secret dintre Inspecţia Judiciară şi SRI a ieşit la lumină. Artizanii sunt Netejoru şi Coldea

Unul dintre cele mai aşteptate protocoale secrete - cel între Inspecţia Judiciară şi SRI - a fost dat publicităţii.
Generalul Florian Coldea, 9 februarie 2015
Generalul Florian Coldea, 9 februarie 2015 (Epoch Times România)

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a publicat marţi, pe site-ul său oficial, protocolul secret încheiat în februarie 2016 cu Serviciul Român de Informaţii.

Inspecţia Judiciară a solicitat, la data de 28 martie 2018, declasificarea 'Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii', încheiat la data de 29 februarie 2016.

Protocolul şi-a încetat efectele la 8 martie 2017. În niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activităţii şi conduitei judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, derulate în intervalul în care Protocolul a fost în vigoare, Inspecţia Judiciară nu a solicitat şi nu a transmis SRI date şi informaţii. De asemenea, în acelaşi interval, nu a fost exercitată nicio acţiune disciplinară ca efect al protocolului.

Subliniem că toate acţiunile disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară au fost întemeiate exclusiv pe situaţii de fapt constatate nemijlocit de inspectorii judiciari, fără alte date şi informaţii furnizate în temeiul Protocolului ori al vreunei colaborări cu alte entităţi", a transmis Inspecţia Judiciară.

Documentul a fost semnat de şeful IJ, Lucian Netejoru, şi fostul număr doi din SRI, generalul Florian Coldea. Avizul de legalitate a venit de la adjunctul IJ, Gheorghe Stan, şi de la şeful Direcţiei Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă.

(1) Cooperarea se realizează în temeiul legii şi al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuţiilor şi competenţelor părţilor, prin valorificarea eficientă a posibilităţilor pentru identificarea anticipată, prevenirea şi combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraţilor şi înlăturarea în timp util a unor fapte care ar putea afecta înfăptuirea justiţiei sau realizarea securităţii naţionale.

(2) Serviciul Român de Informaţii transmite:

a) la solicitare, orice informaţii referitoare la lucrările aflate pe rolul Inspecţiei Judiciare;

b) din oficiu, orice informaţii în legătură cu acte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârşite de magistraţi", se arată în articolul 3 din protocol.

Inspecţia Judiciară, în urma efectuării verificărilor prealabile proprii, potrivit legii, va comunica într-un termen rezonabil utilitatea datelor şi informaţiilor transmise de SRI şi, respectiv, modul lor de valorificare", scrie în articolul 4.

Pentru a citi protocolul secret intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne