Protocoalele cu SRI-ul. Voiculescu, atac la Iohannis: Va răspunde în faţa istoriei!

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Florin Chirila/Epoch Times)

Mogulul de presă Dan Voiculescu îl acuză pe preşedintele României că "tace" pe tema deciziei CCR vizând protocoalele între SRI şi Parchet şi îi cere acestuia să aibă „o intervenţie publică şi cât mai rapidă” în această problemă, pentru a "denunţa tranşant" răul.

"Sunt patru zile de când cel ce “veghează la respectarea Constituţiei”… tace. În acest interval, în plină veghe prezidenţială, între Klaus Iohannis şi propria naţiune s-a strecurat un elefant: protocoalele neconstituţionale. Mari, revoltătoare, imposibil de ignorat.

Înţeleg că realitatea confirmată de CCR este cutremurătoare şi necesită o analiză atentă. Totodată, este evident că sfătuitorii electorali ai Preşedintelui îl îndeamnă să evite un subiect extrem de incomod pentru forţele cu ajutorul cărora ar trebui să câştige un nou mandat. Nu în ultimul rând, a devenit clar că Parlamentul nu va iniţia procedura suspendării – şi consider că e firesc să fie aşa: adevăratul autor al dezintegrării drepturilor şi libertăţilor civile, omul care a creat monştrii din justiţia aservită şi serviciile secrete (Kovesi, Coldea, Camelia Bogdan) a fost deja suspendat. De două ori.

Dar dincolo de a fi succesorul lui Traian Băsescu, partenerul unor formaţiuni politice cu agende politice discutabile şi un viitor candidat în alegerile din toamna acestui an, Klaus Iohannis este Preşedintele României. Din această calitate va răspunde în faţa istoriei, un judecător de care torţionarii care au distrus destine nevinovate (v. cazul Nela Secară) nu se pot atinge.

Iar istoria fie va consemna curajul actualului Preşedinte de a denunţa tranşant răul, asumându-şi riscul unor eventuale pierderi (un risc inexistent, curajul este răsplătit în cabina de vot), fie îl va plasa între epigonii suspendatului", scrie Voiculescu pe blog.

Potrivit lui Dan Voiculescu, o intervenţie publică şi cât mai rapidă a Preşedintelui este necesară "pentru a reda încrederea în instituţii, în adevăr, în posibilitatea unui viitor sănătos pentru copiii şi tinerii acestei naţiuni".

Reamintim că în urmă cu 4 zile, după o serie de amânări consecutive, Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea înaintată de Camera Deputaţilor privind protocoalele semnate de SRI şi Parchetul General în 2009 şi 2016. Problema a fost pusă pe masa judecătorilor de social-democratul Florin Iordache, artizanul OUG 13, după ce Liviu Dragnea i-a delegat în acea zi şefia Camerei Deputaţilor şi, potrivit presei, decizia pronunţată poate duce la sabotarea unor dosare grele.

"Lui Liviu Dragnea, interceptat de SRI în dosarele Tel Drum şi Referendum, îi place mult decizia CCR de astăzi. Practic scapă de o parte din probele din ancheta DNA şi s-ar putea să facă revizuire în cazul în care a fost condamnat definitiv. Şi lui Nuţu Cămătaru îi place decizia CCR!", scria, de exemplu, jurnalistul Ionel Stoica de la ziare.com pe reţeaua de socializare.

Nu doar presa a arătat că decizia pronunţată de CCR va avea implicaţii majore. Şi fostul şef al CCR Augustin Zegrean a explicat că aceasta va conduce la înlăturarea probelor obţinute de procurori cu SRI în toate dosarele, nu doar în cele de corupţie, adică şi în cele de omor, pornografie infantilă, trafic de persoane sau trafic de droguri.

„Traficanţi de droguri au fost prinşi de DIICOT cu ajutorul SRI. Serviciul i-a ajutat pe procurori în realizarea interceptărilor sau filajelor sau cu investigatori sub acoperire. Este o muncă de ani de zile care, acum, ar putea fi aruncată la gunoi, doar pentru că s-a făcut cu SRI. Tot ce s-a făcut cu SRI, toate probele obţinute cu SRI în toate dosarele, se înlătură”, a explicat pentru G4Media fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

De partea sa, Opoziţia a avertizat că este posibil ca această decizie a CCR să stea la baza unei alte iniţiative legislative a PSD-ALDE care să ducă la nulitatea probelor obţinute cu ajutorul SRI, dar şi la revizuirea unor sentinţe definitive.

"Nu mai este vorba doar de lupta politică, ci de siguranţa României. USR îi cere preşedintelui Iohannis să convoace de urgenţă referendumul pe justiţie şi face apel la toţi parlamentarii pentru a declanşa modificarea Constituţiei astfel încât să fie modificate criteriile de alegere a judecătorilor CCR şi pentru a stabili o serie de limite unei instituţii care în loc să apere democraţia din România, a ajuns la cheremul lui Liviu Dragnea şi subminează justiţia", a punctat partidul condus de Dan Barna.