Protestul din 10 august. PSD vrea comisie de anchetă pentru Iohannis. Preşedintele, acuzat că stimulează violenţele

Nemulţumiţi că Iohannis a condamnat violenţele Jandarmeriei din 10 august şi a cerut pedepsirea vinovaţilor, social-democraţii s-au lansat în critici virulente la adresa acestuia. Dan Nica face chiar un pas mai departe şi vrea comisie parlamentară de anchetă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

În linie cu politica PSD, liderul europarlamentarilor social-democraţi Dan Nica cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, pe motiv că declaraţiile preşedintelui cu privire la acţiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august "denotă dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente".

„Încă din seara protestelor, preşedintele Iohannis a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa Jandarmeriei, în lipsa oricăror dovezi şi informaţii operative. Acest fapt denotă rea-voinţă şi dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente. Ca şi Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câştiguri electorale. Toate acestea în tandem cu un aparat de propagandă agresiv, finanţat din surse obscure. Cred că s-au depăşit nişte limite democratice în acest război politic şi consider necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică", a declarat liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Preşedintele delegaţiei PSD din Parlamentul European a mai adăugat, potrivit sursei citate, că Preşedintele României trebuie să înţeleagă că „schimbarea guvernului altfel decât prin mijloace democratice este ilegitimă”.

Reamintim că Nica nu este singurul care s-a lansat în acuzaţii la adresa preşedintelui Iohannis. La rândul său, preşedintele Organizaţiei Femeilor Social-Democrate (OFSD), Rovana Plumb, a acuzat că liderii partidelor din Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis au instigat la revoltă ceea ce a condus la divizarea societăţii, aceasta precizând că sunt de condamnat astfel de acţiuni, poziţii similare având şi europarlamentarul Andi Cristea, precum şi Codrin Ştefănescu. De asemenea, PSD a dat un comunicat în care Iohannis era catalogat drept un dezbinător ce încurajează protestele de stradă anarhice.

Mai amintim în context că pe 10 august represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar către 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar curg. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne