Protestul cu ketchup de la Ministerul Justiţiei: Jandarmii care i-au ridicat pe protestatari se aleg cu plângere penală

foto
foto (Mihai Cristian Dide)

Ridicat marţi seara de jandarmerie din faţa Ministerului Justiţiei, după ce pe zidurile clădirii se aruncase cu ketchup, protestatarul Cristian Mihai Dide anunţă că va depune plângeri penale pe numele a 35 de jandarmi care au acţionat ieri în legătură cu ridicarea şi reţinerea lui şi a colegilor săi de protest.

Mai exact, Dide acuză o intervenţie disproporţionată a jandarmeriei şi atrage atenţia că el şi încă 6 persoane au fost reţinute la Secţia 17 de Poliţie, unde i-au dus jandarmii, pentru mai bine de 7 ore, fără comunicarea unui temei legal.

Redăm comunicatul pe acest subiect remis Epoch Times de Asociaţia Evoluţie în Instituţie (organizaţie condusă de Dide)

"Având în vedere urmările acţiunilor de protest desfăşurate ieri de mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei Evoluţie în instituţie”, aceasta din urmă va depune mâine, 21 februarie, plângeri penale pe numele a 35 de jandarmi care au acţionat în faţa Ministerului Justiţiei.

Protestul a avut loc ca un răspuns la Ordonanţele de Urgenţă date ieri de către Tudorel Toader şi a constat în aruncarea a două găleţi de ketchup diluat cu apă pe zidurile Ministerului Justiţiei, pentru a induce ideea de minister mânjit.

Am asistat din nou la o intervenţie disproporţionată a Jandarmeriei, în sensul că nu am considerat necesară prezenţa a aproximativ 40 de jandarmi, sechestrarea pentru mai bine de 5 ore a celor 7 persoane reţinute, fără comunicarea unui temei legal, coordonarea întregii acţiuni fiind făcută de jandarmi cu funcţii înalte, poliţiştii Secţiei 17 poliţie fiind simpli spectatori.

Printre cei 35 de jandarmi cărora le-am întocmit plângere amintim, Locotenent-colonel Mihai Niţă, care a condus toată operaţiunea de anchetare judiciară, ce a durat 5 ore la Secţia 17 de Poliţie, plasând la uşa camerei de interogare 2 jandarmi pentru a intimida poliţistul judiciarist, Căpitanul Cristian Gheorghe, care a ordonat jandarmilor să fim “predaţi” la secţie şi să ni se întocmească dosar penal pentru distrugere şi Împuternicit Comandant de Detaşament Mihai Beneaţă, cel care a respectat ordinul ad-literam şi a armonizat această acţiune într-un haos total.

Pe lângă cei enumeraţi mai sus, au fost prezenţi şi jandarmii Cristian Dumitru şi Marinela Şoavă, aceştia din urmă fiind cunoscuţi pentru lejeritatea întocmirii proceselor verbale, a atitudinii agresive şi persiflante pe care o au în permanenţă cu scopul de a intimida orice alt cetăţean care îşi cere drepturile.

Plângerile penale vor fi pentru infracţiunile de abuz în serviciu, purtare abuzivă, hărţuire, persecuţie şi privare de libertate.

Acestea vor fi depuse mâine, 21 februarie, la ora 13.00, la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Militar Bucureşti."

Imagini cu ridicarea protestatarilor pot fi urmărite în materialul video realizat de Passport Production.