Protestele se răspândesc în Iran: Ciocniri între manifestanţi şi poliţişti în a treia zi consecutiv

Manifestanţi iranieni protestează în Marele Bazar din Teheran,  Iran, împotriva scăderii rialului, în 25 iunie 2018.
Manifestanţi iranieni protestează în Marele Bazar din Teheran, Iran, împotriva scăderii rialului, în 25 iunie 2018. (Captură Foto)

Protestele din cauze economice semnificative care au cuprins Teheranul s-au desfăşurat marţi în cea de-a treia zi consecutiv şi acum ele par să se răspândească şi spre sectoarele comerciale din alte oraşe într-o manieră similară fazei de început a protestelor care a cuprins majoritatea oraşelor şi comunelor iraniene în luna ianuarie.

Luni, comercianţii din Marele Bazar al Teheranului şi-au închis magazinele pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor şi a monedei naţionale slăbite. În plus, mass media iraniană a recunoscut prezenţa mare a forţelor de securitate în interiorul şi în preajma bazarului cu scopul de a menţine ordinea. De asemenea, au fost raportate ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine în faţa Parlamentului, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Materialele video postate pe reţelele sociale şi în rapoarte de ştiri occidentale au arătat mulţimi mari de oameni dispersate de poliţie cu ajutorul gazelor lacrimogene şi, în unele cazuri, forţele de securitate au fost văzute intrând în magazinele aproape închise ridicându-i pe sus pe ocupanţi.

Rapoarte neconfirmate şi imagini video postate pe reţelele de socializare au indicat de asemenea că poliţia a spart vitrine şi a distrus mărfuri şi vehicule ca răspuns la închiderea neautorizată a magazinelor.

AP a raportat că protestele şi ciocnirile cu poliţia s-au intensificat şi două centre majore de cumpărături pentru telefoane mobile şi electronice din Teheran au fost forţate să închidă. În timp ce unele organizaţii media occidentale dau vina pe “manifestanţi” anti-regim pentru alimentarea tulburărilor actuale, presând comercianţii să îşi închidă magazinele, se pare că protestele au la bază mai degrabă eforturile proprietarilor de magazine de a supravieţui în condiţiile prăbuşirii rialului - moneda naţională iraniană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe