Protestele magistraţilor români fac înconjurul lumii. Până şi în Nigeria s-a scris despre ele

Vestea că în România, magistraţii sunt atât de revoltaţi de modificările legilor Justiţiei încât au ieşit în stradă să protesteze face înconjurul lumii.
Protestul magistraţilor
Protestul magistraţilor (Epoch Times România)

Protestele procurorilor şi judecătorilor declanşate de adoptarea, pe repede înainte, fără consultări, a unei OUG ce modifică legile Justiţiei au ajuns şi în presa internaţională, relatează Ziare.com

Astfel, Reuters, France 24, RTL, Le Figaro, Tru.bd etc. relatează despre numărul mare de magistraţi care au protestat faţă de modificările făcute prin OUG de Tudorel Toader la Legile Justiţiei, modificări care afectează independenţa justiţiei şi statul de drept din România. Mai mult, inclusiv presa din Nigeria şi Filipine vorbeşte despre protestele magistraţilor români.

Reuters scrie şi publică poze de la protestul din Capitală, unde procurorii şi judecătorii au afişat mesaje precum "Magistraţii pot protesta", "Consultarea nu înseamnă ignorarea" şi "Opriţi schimbările peste noapte la Legile Justiţiei". Sursa citată aminteşte că Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană şi mii de magistraţi români au declarat că schimbările operate prin OUG ameninţă independenţa sistemului judiciar şi a statului de drept.

Şi presa franceză scrie despre protestele din România.
France 24 aminteşte că cetăţenii le-au strigat magistraţilor "Va susţinem" şi "Nu cedaţi", în timp ce Le Figaro citează un procuror din Caraş Severin care spune că: "Statul de drept este mai mult decât ameninţat, s-ar putea prăbuşi cu totul".

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi de procurorul general Augustin Lazăr.

Ordonanţa adoptată la iniţiativa lui Tudorel Toader face, potrivit criticilor, un adevărat "stat în stat" din Secţia pentru investigarea magistraţilor, şeful acestei structuri fiind scos de sub autoritatea procurorului general. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este eliminată din numirea şefilor marilor Parchete, avizul urmând să fie dat de plenul CSM.

O altă modificare importantă este că procurorii nu mai pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României, iar interimatul nu poate depăşi 45 de zile.

Nemulţumiţi, magistraţii au ieşit în stradă să protesteze în mai multe oraşe ale ţârii, inclusiv în Capitală şi au suspendat temporar activitatea la un tribunal şi mai multe parchete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne