Protestele din Hong Kong: Ce s-a întâmplat în a 4-a zi

Studenţi din Hong Kong cerând demisia şefului executivului, Leung Chun-ying , 2 octombrie 2014, în timpul ceremoniei de ridicare a drapelului din Golful Bauhinia
Studenţi din Hong Kong cerând demisia şefului executivului, Leung Chun-ying , 2 octombrie 2014, în timpul ceremoniei de ridicare a drapelului din Golful Bauhinia (Pu Huien/Epoch Times)

Mişcarea paşnică pro-democraţie care protestează pentru dreptul la vot universal în Hong Kong a ajuns pe 1 octombrie în a patra zi. În continuare este prezentat un rezumat cu evenimentele notabile desfăşurate de mişcarea Occupy Central, sau de Revoluţia Umbrela aşa cum a început să fie numită.

Ridicarea steagului naţional chinez, o ceremonie umbrită de protest

Ziua Naţională a Chinei, care are loc în mod tradiţional pe 1 octombrie, a fost celebrată miercuri prin înălţarea steagului chinez în Piaţa Golden Bauhinia, începând de la ora locală 8:00. Dar în acest an, interesul sporit al directorului executiv din Hong Leung Chun-ying faţă de dorinţele Beijingului, i-au adus cea mai ruşinoasă ceremonie la care a participat vreodată. Cei peste 2.000 de protestatari prezenţi i-au cerut demisia lui Leung pe tot parcursul ceremoniei.

Protestatarii şi-au ridicat braţele şi le-au încrucişat în faţa capului pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de Leung, care a refuzat până acum să comunice cu publicul în ciuda solicitărilor. În schimb, în primele zile ale Occupy Central, Leung a ordonat poliţiei să împrăştie protestatarii cu gaze lacrimogene şi spray-uri cu piper.

Forţele de securitate au format baricade în piaţă, restricţionând o parte dintre protestatari, iar în timpul ceremoniei, o mare parte din media s-a focusat pe protestatari.

Studenţii ocupă sedii ale agenţiilor guvernamentale

Liderul Federaţiei Studenţilor din Hong Kong Lest Shum, a declarat în faţa presei miercuri că studenţii protestatari vor amplifica mişcarea pro-democraţie ocupând agenţiile guvernamentale dacă Leung refuză să demisioneze până joi.

Shum a declarat, totuşi, că studenţii nu vor ocupa nicio clădire care ar putea afecta viaţa oamenilor precum departamentele de pompieri sau spitalele. Acesta a adăugat că boicotarea orelor de clasă de către studenţi va continua pe o perioadă nedefinită.

La aproximativ 1 noapte (ora locală), pe 2 octombrie, aproximativ 500 de studenţi s-au adunat pe Tim Wa Ave, blocând intrarea în Biroul Directorului Executiv. Liderul studenţilor Joshua Wong a declarat presei de la faţa locului: ”Am auzit că Leung Chun-ying va începe să muncească de vineri. Dar noi nu-i vom permite să muncească, deoarece noi nu recunoaştem regimul lui Leung”.

Chinezii din China continentală care sprijină mişcarea au fost arestaţi

Cel puţin 20 de persoane au fost reţinute de poliţie în diferite oraşe din China continentală de-a lungul ultimelor două zile după ce şi-au exprimat susţinerea faţă de protestatarii din Hong Kong, sau după ce au anunţat că plănuiesc să călătorească în Hong Kong pentru a se alătura mişcării, a anunţat miercuri Amnesty Internaţional. Alte 60 de persoane au fost chemate de poliţie din cauza comentariilor favorabile mişcării efectuate în mediul virtual.

Mai multe celebrităţi îşi arată sprijinul pentru mişcare

Tot mai multe celebrităţi din Hong Kong şi Taiwan – printre care Chow Yun-Fat, Andy Lau, Anthon Wong, şi Nick Cheung – şi-au manifestat public sprijinul faţă de protestatarii din Hong Kong în ultimele două zile, unii dintre ei alăturându-se protestelor.

Actorul din Hong Kong Nick Cheung a apărut marţi în centrul oraşului purtând un tricou negru în semn de apel pentru încetarea reprimării violente a studenţilor paşnici şi a îndemnat guvernul să răspundă solicitărilor oamenilor.

Miercuri, actorul de film - cunoscut pe plan internaţional - Chow Yun-Fat a declarat pentru Apple Daily din Hong Kong: ”Am văzut cetăţenii şi studenţii. Sunt atât de curajoşi pentru că luptă pentru drepturile lor. Sunt atât de mişcat. Poliţia a greşit la început – de ce au folosit gaz lacrimogen ? Studenţii s-au comportat foarte raţional. Guvernul nu poate evita [apelul oamenilor], Leung Chun-ying nu poate evita [apelul oamenilor].”