Protestele despre Roşia Montană continuă în Cluj

Revoluţia continuă pentru Roşia Montana - Protestatari din Cluj îşi manifestă solidaritatea - 3.09.2013
Revoluţia continuă pentru Roşia Montana - Protestatari din Cluj îşi manifestă solidaritatea - 3.09.2013 (Artur Ciubotaru/Epoch Times)

Ieri, 6 septembrie 2013, s-a organizat în Piaţa Unirii Cluj, începând cu ora 19.00, un alt protest paşnic legat de Roşia Montană. Cei care au luat iniţial cuvântul au explicat de ce anume nu este constituţională decizia guvernului de a dreptul unei corporaţii străine să ia decizii în România legate de Roşia Montană.

La acest protest au participat, probabil din cauză că a fost organizat vineri, aproximativ 200 de persoane. Manifestanţii au plecat din Piaţa Unirii pe acelaşi traseu ca şi în data de 3 septembrie 2013. La ora 20.30 convoiul a plecat din Piaţa Unirii în jos pe B-dul Eroilor, până în faţa Prefecturii, unde au ajuns la ora 20.45. Traficul maşinilor nu a fost blocat, doar uşor încetinit, protestatarii rămânând pe marginea străzii. S-au cântat lozinci mai mult decât s-au strigat, iar participanţii au fost foarte paşnici. Principalele lozinci cântate au fost: “Uniţi, salvăm, Roşia Montană”, “Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, “Anularea legii”, “Solidaritate”, “Nu corporaţia face legislaţia”, “Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist”, “Nu vrem să fim, o naţie de sclavi”.

La 20.45 oamenii au continuat protestul pe B-dul Memorandumului până în faţa Primăriei unde au ajuns la 21.25. Circulaţia mijloacelor de transport nu a fost blocată, totuşi un troileibuz care a depăşit convoiul s-a deconectat de la cablurile electrice şi din această cauză, timp de câteva minute, traficul rutier a fost blocat. Dar problema a fost remediată rapid şi eficient de şoferul troleibuzului şi traficul rutier şi-a revenit la normal.

În faţa Primăriei toţi protestării s-au aşezat pe jos. La fel, lozincile ingenioase care au fost cântate timp de 20 de minute au fost: “Roşia-i a noastră, otrava e a voastră”, “Toată lumea pentru Roşia”, “Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, “S-a dat şpaga barosană pentru Roşia Montană”. În acest interval de timp, între 21.25 şi 21.45 traficul rutier din ambele părţi a fost blocat. Reprezentantul toboşarilor a luat cuvântul şi a îndemnat mulţimea de aproximativ 200 de oameni să nu mai blocheze traficul rutier, deoarece nu se doreşte ca oamenii din autobuze, troleibuze şi maşini care sunt blocaţi, să înceapă să-i urască pe protestatari. Astfel că mulţimea s-a ridicat de jos la ora 21.45 şi a continuat marşul mergând prin faţa Casei de Cultură (în jurul orei 21.50), apoi pe strada Napoca, ajungând înapoi în Piaţa Unirii la ora 22.00, unde au blocat iar traficul rutier pentru aproximativ 15 minute. Apoi au plecat fiecare la casele lor, protestul fiind unul cu adevărat paşnic şi de bun-simţ.

Totuşi, deşi au fost mai puţini participanţi, hotărârea şi determinarea oamenilor a fost mai mare. S-a putut observa spiritul de solidaritate şi dacă ai fi fost acolo ai fi simţit din plin acest lucru. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că deşi au fost mai puţini oameni, zgomotul făcut de tobe, trâmbiţe şi oameni a fost mai mare ca zgomotul de la protestul din data de 3 septembrie 2013. Oamenii au fost mai hotarâţi, mai determinaţi. Cu toate acestea s-a putut vedea spiritul ecologist al clujenilor.

Mesajul transmis guvernului este simplu şi clar: până nu se va anula legea exploatării Roşiei Montane, clujenii nu se vor opri din proteste. Alături de protestele din Bucureşti, Braşov, Iaşi şi alte oraşe ale ţării, protestele din Cluj vin ca o nouă avertizare pentru guvernanţi: românii vor în mod clar să nu fie otrăviţi cu cianură şi să trăiască în armonie cu pădurile, apele şi munţii patriei noastre dragi.

Protestele din Cluj vor continua, şi urmează ca duminică să se organizeze un nou protest, cu mult mai mulţi oameni decât până acum.