Proteste studenţeşti în Chile [video]

Proteste studenţeşti în Santiago de Chile
Proteste studenţeşti în Santiago de Chile (captură)

Mii de studenţi au protestat în Santiago făcând apel la Guvern să-i asculte referitor la reforma învăţământului. Au fost lansate pietre şi s-au înregistrat ciocniri cu poliţia.

În ultimele zile au avut loc mai multe demonstraţii studenţeşti în Chile, unde unele grupuri de studenţi se plâng că au primit puţină atenţie din partea guvernului pe parcursul dezbaterii privind noua reformă a sistemului de învăţământ, care a fost aprobată marţi, 19 august, de către Comitetul pentru Educaţie al Camerei.

Manifestaţia cu cel mai mare număr de participanţi a avut loc ieri în Santiago, capitala ţării, în timpul căreia mii de studenţi au mărşăluit prin centrul oraşului. Potrivit organizatorilor protestului au participat aproximativ 80.000 de persoane, în timp ce poliţia vorbeşte despre aproximativ 25.000 de persoane. Zeci de mii de studenţi au protestat deja acum două luni pentru excesiva "slăbiciune" a reformei.

Deşi mulţi dintre participanţii la protest au manifestat într-un mod paşnic, au existat ciocniri între studenţi şi poliţie: pietrelor aruncate de studenţi poliţia le-a răspuns folosind tunuri de apă.

Miercuri, cu o zi înainte de evenimentul din Santiago, un grup de 30 de studenţi au blocat intrarea în Ministerul Educaţiei pentru a protesta faţă de noua reformă. Chiar vineri 22 August, ziarul chilian El Mercurio raportează că unii studenţi au blocat Gran Avenida José Miguel Carrera, o stradă centrală din Santiago, şi au ocupat un liceu, ciocnindu-se ulterior cu poliţia.

Reuters scrie că planul de reformă prevede "schimbarea mecanismelor prin care sunt finanţate şcolile, abandonând subvenţiile de stat pentru şcolile private şi eliminând criteriile selective de admitere". Sistemul de învăţământ chilian a fost în mare măsură privatizat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, generalul de armată care a rămas la putere între anii 1974 - 1990: până în prezent, cu toate acestea, şcolile din Chile au fost destul de costisitoare şi ineficiente. O a doua parte a reformei, care oferă acces gratuit la universitate, ar trebui să fie discutată până la sfârşitul anului 2014.

Se pare că protestele studenţeşti nu contestă reforma în sine, ci atitudinea guvernului condus de Michelle Bachelet - ales preşedinte al ţării în decembrie 2013, pentru a doua oară – care, conform studenţilor, este puţin interesat de dezbaterile pe această temă.

Lorenza Soto, preşedinte al unui comitet studenţesc care reprezintă un număr de şcoli, a declarat la Santiago Times că "guvernul se ocupă de această problemă într-un mod foarte dezorganizat, împiedicând participarea cetăţenilor". Marţi, 19 august, reforma a fost aprobată de către Comitetul pentru Educaţie a Camerei Deputaţilor, camera inferioară chilenă, cu opt voturi pentru şi cinci împotrivă.

Deja între 2011 şi 2013 au avut loc multe proteste studenţeşti în favoarea unei reforme a sistemului de învăţământ pentru a favoriza şcoala publică - proteste care au dus apoi la înlocuirea Ministrului Educaţiei, Joaquin Lavín şi au contribuit la declinul guvernului de atunci de centru-dreapta condus de Sebastian Piñera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe