Proteste la Bruxelles împotriva planurilor de austeritate ale guvernului



Încleştări violente în Bruxelles între manifestanţii antiguvern şi forţele de ordine, 6 noiembrie 2014.
Încleştări violente în Bruxelles între manifestanţii antiguvern şi forţele de ordine, 6 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Poliţia belgiană a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene ca să alunge participanţili la un protest împotriva planului de austeritate al noului guvern al ţării, zeci de poliţişti fiind trimişi joi în apropiere de Midi Station, principala platformă pentru călătoriile internaţionale pe calea ferată.

Premierul belgian Charles Michel şi cabinetul său urmau să se întâlnească joi după amiază cu sindicatele care au organizat protestele.

Un guvern de dreapta, format dintr-o coaliţie de patru partide, a preluat conducerea la începutul lunii şi a anunţat că plănuieşte să crească vârsta de pensionare la 67 de ani începând cu 2030. De asemenea, noul guvern a declarat că va amâna următoarea creştere salarială pe baza sistemului ţării de indexare salarială, care leagă creşterile de salarii de inflaţie.

FGTB, unul dintre cele mai puternice sindicate belgiene, a declarat că 120.000 de oameni au participat la marşul prin Bruxelles.

“Angajatorilor li s-a înmânat un cec în alb din partea guvernului, fără garanţia creării de noi locuri de muncă”, conform declaraţiei FGTB publicată pe website-ul său. Sindicaliştii auafirmat că mesajul protestelor este clar: ei se opun unui plan guvernamental antisocial, nedrept şi dezechilibrat care va jefui cetăţenii ţării.

Protestele de joi s-au soldat cu 60 de răniţi, dintre care 24 au ajuns la spital.

Fostul premier belgian Elio Di Rupo a declarat că noua coaliţie de guvernare realizează majoritatea reducerilor de buget pe spinarea muncitorilor, a claselor de mijloc şi a pensionarilor.

Poliţia din Bruxelles a declarat că la protestul de joi au participat aproximativ 100.000 de persoane, adăugând că majoritatea manifestanţilor au fost paşnici, înregistrându-se unele tulburări doar în apropiere de Midi Station.

Autorităţile au declarat că au fost nevoite să închidă o staţie de metrou din centrul oraşului, mai multe drumuri prin capitală precum şi o mare parte din reţeaua de transport public local.

Marşul de joi marchează începutul unei serii de greve plănuite pe întreg cuprinsul ţării şi care va culmina cu o grevă generală naţională în 15 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe