Proteste în Irak. Manifestanţii dau foc Consulatului iranian din Basra

Consulatul iranian din oraşul irakian Basra incendiat de manifestanţi, 7 septembrie 2018.
Consulatul iranian din oraşul irakian Basra incendiat de manifestanţi, 7 septembrie 2018. (Captură Foto)

Manifestanţi irakieni au incendiat Consulatul iranian din Basra în timpul protestelor continue împotriva corupţiei şi şomajului din oraşul bogat în petrol. Parlamentul va ţine o sesiune de urgenţă pe tema acestei crize.

Sute de manifestanţi irakieni au incendiat vineri consulatul iranian din oraşul sudic Basra, în condiţiile în care noi demonstraţii au izbucnit din cauza infrastructurii slăbite şi a lipsei de locuri de muncă, potrivit Deutsche Welle.

Cele mai recente tulburări au loc după câteva zile de conflicte violente, în care cel puţin 10 persoane au fost ucise, majoritatea în ciocniri cu forţele de securitate. În timpul tulburărilor din această săptămână, localnici furioşi au incendiat clădiri guvernamentale şi au vizat birouri ale unor miliţii şi partide politice şiite.

Mulţi rezidenţi din Basra dau vina pe proasta guvernare şi corupţie pentru prăbuşirea serviciilor publice, inclusiv recenta spitalizare a mii de oameni care au băut apă contaminată.

Parlamentul ţării a cerut pentru sâmbătă o întâlnire de urgenţă cu parlamentarii şi miniştrii, pentru a discuta despre actuala criză.

Manifestanţii aflaţi vineri în faţa Consulatului iranian au incendiat un steag iranian şi au scandat “Iran, afară!”, năvălind în clădire. Mulţi învinuiesc partidele susţinute de Iran că interferează cu politica irakiană şi, prin urmare au un rol în deteriorarea serviciilor publice.

Bahram Ghassemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a numit incidentul drept un “atac sălbatic”, în timp ce Ministerul irakian de Externe a declarat că a fost un “act inacceptabil care subminează interesele Irakului şi relaţiile sale internaţionale”.

Tulburările iau amploare

Valul de tulburări a lovit pentru prima dată provincia Basra bogată în petrol în luna iulie, înainte să cuprindă şi alte zone ale ţării. În capitala irakiană Bagdad, atacatori neidentificaţi au tras cu proiectile asupra Zonei Verzi fortificate ce găzduieşte Parlamentul, birouri guvernamentale şi ambasada SUA.

Manifestanţii au închis singurul port major irakian în Umm Qasr, la aproximativ 60 km sud de oraşul Basra. Proteste mai mici au avut loc vineri şi în Karbala.

Premierul irakian Haider al-Abadi, aflat sub presiune să calmeze situaţia, a promis că va aloca fonduri pentru a remedia serviciile publice din Basra.

Totodată, tulburările au loc într-un moment sensibil pentru Irak. Parlamentarii se chinuie să formeze un nou guvern după alegerile neconcludente din luna mai, şi două blocuri susţin că au câştigat majoritatea locurilor

Abadi speră să îşi păstreze funcţia în următorul guvern prin formarea unei alianţe cu clericul şiit populist Muqtada al-Sadr, care a cerut Irakului să aibă o independenţă politică mai mare faţă de Iran şi SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe