Proteste în Capitală. Iohannis, solicitat să intervină pentru bugetari

Ordonanţa privind salariile bugetarilor a stârnit nemulţumirea angajaţilor din sistemul de stat, care anunţă un val de proteste. Astăzi, la Cotroceni au ajuns sindicaliştii din Apărare, iar la Parlament protestează angajaţii din domeniul protecţiei mediului.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Protestele s-au mutat din faţa Guvernului - loc tradiţional al manifestării nemulţumirilor faţă de Sistem - la Cotroceni. Blocul Naţional Sindical va picheta, începând de miercuri, Palatul Cotroceni, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de ordonanţa de salarizare propusă de Executiv. Mai mult, sindicaliştii cer convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, relatează Realitatea.net.

Astăzi, între orele 11.00 şi 14.00, în faţa Palatului Cotroceni protestează în jur de 300 de angajaţi din industria de apărare, revoltaţi de faptul că autorităţile nu dotează Armata cu echipamente produse în România ci preferă să importe armament second hand.

"Ministerul Apărării preferă să cumpere arme şi muniţie de mâna a doua din import, în timp ce fabricile noastre stau pe butuci din cauza lipsei de comenzi. S-au irosit în acest fel 15 miliarde de euro în ultimi 25 de ani pe toate vechiturile din afară, iar Armata este dotată foarte prost. Practic, 80% din Armata română este, în acest moment, inoperabilă, în condiţiile în care ruşii ne arată degetul, odată cu scutul de la Deveselu", a declarat, miercuri, Adrian Nania, preşedintele Federaţiei Sindicale din Apărare "Unirea", citat de agerpres.ro.

Protestele vor continua în zilele următoare, luni sindicaliştii din Blocul Naţional Sindical urmând să ceară modificarea legislaţiei muncii. Marţi, vor ieşi în stradă în stradă agricultorii, pe 2 iunie vor protesta sindicaliştii din transporturi, iar pe 3 iunie cei din sectorul Energie.

Potrivit Realitatea.net, BNS i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care atrage atenţia asupra "politicii salariale haotice, discriminatoare şi demotivante care a golit de resurse umane de calitate marea majoritate a autorităţilor publice din România".

Sindicaliştii cer salarii mai mari, după ce oamenii neperformanţi vor fi demişi şi eliminate inechităţile salariale.

Concomitent cu protestul de la Cotroceni, câteva sute de angajaţi din sistemul instituţional de protecţie a mediului protestează în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de "modesta salarizare cu care statul român îi remunerează pentru activitatea din domeniu, dar şi faţă de discrepanţele salariale aflate între instituţiile din cadrul aceluiaşi sistem instituţional, menţinute şi în noua ordonanţă de salarizare."

La protest sunt prezenţi şi angajaţi din instituţiile de mediu din teritoriu, începând cu ARBDD, APM sau Garda de mediu", a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Sebastian Oprescu, lider al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) şi vicepreşedintele CNSLR Frăţia.

Oamenii ţin pancarte prin care le transmit autorităţilor mesaje precum "Eliminaţi discriminarea salarială!". "Vrem salarii decente nu promisiuni!" şi "Milog la stat."

Oprescu a mai menţionat că, pentru a evita declanşarea conflictului de muncă la nivel naţional, solicită Guvernului să echivaleze salarizarea atât pe funcţii publice similare, cât şi la nivel inter-instituţional, pentru instituţiile şi autorităţile publice de acelaşi nivel, subordonate aceluiaşi ordonator principal de credite.