Proteste împotriva "avizului veşnic" pentru exploatarea gazelor de şist

Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012
Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Pe 18 iulie, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) va elibera avizele de mediu pentru explorarea gazelor de şist pentru trei perimetre din judeţul Vaslui. Prima încercare de sancţionare publică a deciziei ANPM vine de la Partidul Verde care organizează miercuri, 17 iulie, un protest în Bucureşti, chiar în faţa sediului instituţiei cu pricina şi îi cheamă pe românii cu simţ civic să se adune în jurul ei.

"Chemăm alături de noi simplii cetăţeni, reprezentanţii societăţii civile sau politicienii de bună credinţă pentru a duce această luptă până la final (...) să dovedim că ne pasă de ziua de mâine, că vrem o Românie curată, o Românie sănătoasă" sună apelul la solidaritate al Partidului Verde Român.

De ce protestează Partidul Verde? Ce îi motivează pe ei? Şuvoaiele ce se vor revărsa asupra zonei, afectând-o grav pe termen lung, versus scuzele invocate de ANPM pentru avizul dat companiei Chevron de a îşi instala sondele în zona moldavă, în ciuda protestelor cetăţenilor ce nu şi-au dorit Chevronul lângă casele lor.

Speriate de consecinţele devastatoare pe care ultra-contestata fracturare hidraulică le are asupra mediului în timp (de la poluare până la creşterea frecvenţei cutremurelor de pământ), consiliile locale ale primăriilor din Vaslui au interzis exploatarea gazelor de şist pe teritoriile lor. Însă argumentele lor de tip "se distrug solul şi apa" au fost ignorate de guvernanţi care au replicat: "Conform Constituţiei bogăţiile subsolului sunt proprietate de stat", deci primăriile nu au dreptul să dispună nimic.

Arbitrul în disputa dintre cetăţeni (a căror voinţă a fost reprezentată de consiliile locale) şi guvern (a cărui voină a fost exprimată de toate autorităţile implicate în demers) a fost... ANPM. Dacă ei nu ar fi avizat explorările (în vederea exploatărilor), Chevron nu ar fi putut face nimic. Dar ANPM a avizat, aşa încât mâine, avizul în forma lui fizică, tipărită, va deschide un nou dosar trist pentru români: exploatarea gazelor de şist.

Sub motivaţia interesului social (şomajul atinge cote istorice), ANPM, care nu a găsit nimic în neregulă în tehnologiile Chevron, şi-a dat avizul, motivând că exploatările sunt bune.

"Sondele de explorare creează fiecare aproximativ 400 de locuri de muncă, din care 100-120 sunt directe, iar restul sunt joburi indirecte, de exemplu pentru transport sau lucrări de amenajare. În total vor fi aproximativ 1.200 de locuri de muncă. Avizul este veşnic, iar explorarea ar putea dura între 1,5 şi 5 ani", motivează preşedintele ANPM, Mihail Fâcă.

"Avizul este veşnic" sună înfricoşător..

Şi de altfel pe cine interesează aceste locuri de muncă temporare dobândite în detrimentul sănătăţii? Pentru că pe termen lung notele de plată vor trebui plătite atât de cetăţeni cât şi de guvern prin asistenţa socială.

Aşadar, cu o zi înainte de emiterea avizului de mediu, Partidul Verde îi cheamă pe simplii cetăţeni, reprezentanţii societăţii civile sau politicienii de bună credinţă pentru a duce această luptă până la final. Protestatarii acuză ANPM că a luat o decizie motivată politic, "pentru care acum se încearcă o acoperire pseudo-legală din perspectiva instituţiilor de protecţie a mediului".

"Acelaşi tip de discurs legat de crearea de locuri de muncă, însă în favoarea proiectului minier pe baza de cianuri de la Roşia Montană, l-am auzit şi la un fost secretar de stat de la Ministerul Mediului sub guvernarea PDL. Asistăm la un derapaj grav al instituţiilor chemate să protejeze mediul, dar care se transformă - iată - în promotorii unor tehnologii toxice" reiterează comunicatul organizatorilor protestului de azi.

Privind cu maximum de obiectivitate situaţia de faţă, câtă vreme strategia de dezvoltare naţională a României prezentată public acum mai puţin de o săptămână de Victor Ponta se bazează în mare măsura pe gazele de şist, nu doar ca resursă ce ne poate asigura un plus de inependenţă energetică, ci, în principal, ca izvor de redevenţe ce vor finanţa alte proiecte strategice în stat, înclinăm să o opinăm şi noi că este ceva motivaţie în decizia ANPM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne