Protestatari tibetani, bătuţi de forţele de ordine

Mii de tibetani, care s-au adunat pentru a proteja mediul în Zaduo, Regiunea Autonomă Yushu din provincia Qinghai, pe 16 august 2013, au fost suprimaţi de sute de politişti înarmaţi folosind bombe cu gaze lacrimogene şi bastoane electrice
Mii de tibetani, care s-au adunat pentru a proteja mediul în Zaduo, Regiunea Autonomă Yushu din provincia Qinghai, pe 16 august 2013, au fost suprimaţi de sute de politişti înarmaţi folosind bombe cu gaze lacrimogene şi bastoane electrice (Fotografii furnizate de Vocea Tibetului)

Mai mult de 100 de tibetani au fost răniţi într-o represiune violentă ce a avut loc săptămâna trecută, de către forţele armate chineze de securitate din judeţul Zaduo, aparţinând regiunii autonome Yushu a provinciei Qinghai. Aceştia protestau paşnic împotriva activităţilor miniere pe scară largă din zonă, potrivit tibetanilor din afara Tibetului ce menţin legătura cu cei din zonele afectate.

În timp ce minerii s-au adunat pentru muncă în oraşele Aduo, Zhaqing, şi Sahuteng la data de 14 august, mai mult de 1000 de tibetani s-au adunat în fiecare localitatea pentru a protesta...

Mulţi dintre tibetani au afişat bannere şi au strigat slogane precum "Opriţi Distrugerea Mediului." Forţele de securitate i-au bătut cu bastoane electrice şi au "stropit" mulţimile cu gaze lacrimogene. Unii protestatari au fost arestaţi.

Într-un interviu telefonic cu Epoch Times, Gongjuedunzhu, un tibetan originar din regiunea Zaduo care este în prezent exilat în India, a declarat: "O mulţime de soldaţi au ajuns în seara zilei de 15 august. Acestora s-au mai alăturat încă 500 de poliţişti şi personal militar, veniţi în 60 de camioane. Cincisprezece dintre camioane au mers către Aduo iar 45 dintre acestea au fost ajuns către Zhaqing. Numărul aproximativ al protestărilor tibetani a fost de 1200 în Aduo, 1000 în Zhaqing şi 1500 în oraşul Suhuteng.

"În jurul orei 18 poliţia şi armata a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăştia mulţimea. Mulţi protestatari au fost trimişi în stare de inconştienţă iar de îndată ce au şi-au recăpătat cunoştinţa şi s-au ridicat în picioare, aceştia au fost bătuţi cu bastoane electrice (...) Poliţia cit şi forţele militare, au distrus de asemenea mai multe maşini şi motociclete deţinute de către tibetani. O mulţime de persoane au fost rănite, dar nu există statistici detaliate disponibile deoarece zona este încă sub controlul strict al autorităţilor. Cu toate acestea, ştim că 14 persoane din Zhaqing au fost spitalizate. În seara zilei de 16 august, o suprimare similară a avut loc în oraşul Aduo. "

În prezent, Zaduo este bine păzită de poliţie şi de personal militar. Tibetanilor nu le este permis să călătorească şi le-au fost confiscate telefoanele mobile.

Este vorba despre obiceiurile şi credinţa budismului tibetan de a nu distruge mediul natural

Suonan, un tibetan exilat în Elveţia, a declarat pentru Vocea Tibetului că regimul comunist chinez a trimis un grup mare de poliţişti şi de personal militar pentru a suprima brutal tibetanii care protestează la Aduo, ei fiind înarmaţi cu puşti, gaze lacrimogene şi bastoane electrice de înaltă tensiune.

Gesangjian, un alt tibetan exilat în India, afirmă în Vocea Tibetului, "Este vorba despre obiceiurile şi credinţa budismului tibetan de a nu distruge mediul natural. Confruntându-se cu o excavare pe scară largă conform planului impus de către autorităţile locale, tibetanii s-ar împotrivi cu siguranţă distrugerii miniere. "

La momentul acestui raport, toate zonele afectate sunt monitorizate strict de către autorităţile chineze.

Traducere de Leo Chen. Scris în limba engleză de către Christine Ford

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe