Protestatari şi jurnalişti, mutare fără precedent: Plângere pe numele lui Dragnea, Tăriceanu, Carmen Dan şi Firea

Amendaţi, băgaţi în dube, jigniţi şi agresaţi, mai mulţi protestatari, cărora li se adaugă şi doi jurnalişti, au decis să depună o plângere împotriva celor pe care îi consideră responsabili de "abuzurile" la care au fost supuşi.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Un grup de protestatari şi activişti, alături de jurnalistul german luat pe sus de jandarmi direct de pe trecerea de pietoni şi soţia sa, tot jurnalistă, au depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva mai multor instituţii şi lideri ai coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, în frunte cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

"Aceasta reprezintă o primă plângere şi începutul luptei pe care societatea civilă o porneşte astăzi pentru apărarea statului de drept şi a democraţiei. Nu ne este frică de intimidările politicienilor şi ale forţelor de ordine şi nu abandonăm până când nu îi vom descoperi pe cei care au ordonat seria de abuzuri şi până când cei vinovaţi nu vor fi aduşi în faţa justiţiei", au transmis semnatarii plângerii obţinute de Epoch Times.

Sesizarea adresată CNCD vizează trei instituţii şi o serie de politicieni:

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului

Carmen Dan, ministru de Interne

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei

Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei

Sebastian Cucoş, împuternicit Inspector General al Jandarmeriei Române

- Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti

- Ministerul Afacerilor Interne

- Primăria Generală a Municipiului Bucureşti

Mesajul cetăţenilor

"Ştim că România poate (re)deveni o ţară normală, în care Guvernul guvernează şi Parlamentul legiferează în interesul cetăţenilor, nu al grupurilor formate în jurul unor infractori. În care magistraţii au libertatea de a-şi face neîngrădiţi meseria şi deciziile justiţiei sunt respectate. În care jandarmii protejează cetăţenii şi nu luptă împotriva lor, protejând indivizi al căror loc este oriunde, numai la conducerea ţării nu. Protestul, o fundamentală manifestare democratică, este pe nesimţite îngrădit în România.

Coaliţia aflată la Guvernare nu mai vrea să accepte critici, ci doar aplauze. Interzicând românilor dreptul legal de a protesta, Jandarmeria Română devine o instituţie care acţionează în afara legii. Amendarea sistematică a protestatarilor paşnici este o practică recurentă de intimidare, menită să descurajeze protestul. Textul care motivează adesea amenzile în procesele verbale este "deranjarea liniştii publice prin scandarea de lozinci" sau chiar "scandarea de lozinci anti-PSD". Cu alte cuvinte, e voie să protestezi, dar în linişte, la tine acasă şi, oricum, nu împotriva PSD.

Instituţiile statului pot şi trebuie să funcţioneze independent. Tocmai această încredere ne-a determinat să mutăm lupta împotriva abuzurilor într-un alt plan. Un prim pas este înaintarea unei plângeri către CNCD, reclamând discriminarea pe care o fac atât persoane aflate în funcţii cheie în conducerea statului, cât şi instituţii, al căror comportament diferă în funcţie de opinia celui care participă la o manifestaţie.

Reprezentanţi ai Jandarmeriei, spre exemplu, încălcând dispoziţiile legale, au intervenit, nu o dată, în forţă împotriva protestatarilor paşnici, fără a avea aprobarea Prefecturii, obligatorie într-o asemenea situaţie. Mai mult, aplică măsuri contravenţionale fără o bază legală, o mare parte dintre ele fiind deja anulate în instanţă. Este anormal să fii amendat pentru că scandezi „Jos Dragnea!”, în timp ce „Jos Iohannis!” pe trotuarul de la Cotroceni este permis. De asemenea, plângerea este îndreptată şi împotriva unor instituţii de stat şi reprezentanţilor acestora care, prin comportament şi limbaj, hărţuiesc, intimidează şi jignesc manifestanţi şi jurnalişti, cetăţeni români cu drepturi egale cu ale celorlalţi. (...)

Nu vom accepta ca drepturile noastre fundamentale să fie călcate în picioare cu cizme soldăţeşti la ordine politice ce sfidează legea, Constituţia şi tratate internaţionale, şi vom lupta până când dreptul la protest şi dreptul la libera exprimare, nu doar ale noastre, ci ale tuturor cetăţenilor, vor fi reabilitate întru totul în România.

Membrii ai Asociaţiei Evoluţie în Instituţie (Cristian Mihai Dide, Evelina Morar), alături de protestatari (Irina Gudz, Ionel Ciuciu, Alexandra Petrescu, Popa Constantin, Alexandru Radu Petrescu, Marian Tivilic Moroşanu, Cristina Bota) şi jurnalişti de la Passport Productions (Mădălina Roşca, Paul Arne Wagner) au înaintat la începutul acestei săptămâni o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Aceasta reprezintă o primă plângere şi începutul luptei pe care societatea civilă o porneşte astăzi pentru apărarea statului de drept şi a democraţiei. Nu ne este frică de intimidările politicienilor şi ale forţelor de ordine şi nu abandonăm până când nu îi vom descoperi pe cei care au ordonat seria de abuzuri şi până când cei vinovaţi nu vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Întrebarea cea mai importantă este, desigur, cine dă ordinele care conduc la o oprimare sistematică a nemulţumirii cetăţeneşti? Care sunt liderii politici care vor să le închidă gura acestor oameni care nu sunt de acord cu felul în care ei îşi exercită mandatul? Că Gabriela Firea, Aurelian Bădulescu şi Sebastian Cucoş sunt implicaţi în această opresiune este un fapt fără tăgadă. La fel şi faptul că liderii coaliţiei aflată la guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au făcut nenumărate declaraţii în spaţiul public cum că ei îşi doresc ca protestele să ia sfârşit prin aproape orice mijloc. Pe de altă parte, în urmă cu o lună, la mitingul PSD, care s-a desfăşurat în condiţii aproape opuse de cele anti-guvernamentale, primarul Bucureştiului, Gabriela Firea a fost introdusă ca “gazda noastră, a tuturor”, Firea afirmând că ”protestul nostru este legal, este autorizat”, spre deosebire de al celor care participă la ”mitinguri ilegale”. Despre Piaţa Victoriei, Gabriela Firea afirma că ”această piaţă nu mai trebuie să fie confiscată de oameni plătiţi de interese contrare ţării noastre”. Ironia este că cea care autorizează sau nu proteste este chiar Gabriela Firea.

A devenit o realitate de necontestat - cel puţin pentru cei care cred într-o Românie democratică ce respectă valorile europene - că demnitari publici şi instituţii ale statului comit abuzuri grave împotriva manifestanţilor paşnici de mai bine de 500 de zile. Oprimarea protestelor anti-guvernamentale paşnice reprezintă un pericol grav pentru democraţie şi încalcă cetăţenilor drepturilor conferite de Carta Drepturilor Omului şi de Constituţia României, respectiv: libertatea de exprimare (Art. 30), libertatea întrunirilor (Art. 39), dreptul la informaţie şi libertatea presei (Art. 31).

Să nu uităm că orice regim autoritar are ambiţia de a controla tot ceea ce se spune şi se scrie.

Este sistematică opresiunea manifestării publice a nemulţumirii faţă de clasa politică, sub formă de protest. Ea începe de la Primăria Generală, care nu a avizat până acum nici un protest (în perioada Octombrie – Decembrie 2017 au fost făcute cel puţin 38 de notificări de adunări publice. Din cele 38 înaintate, 9 nu au primit răspuns, iar restul de 29 au fost interzise de către dl. Viceprimar Bădulescu – asta deşi, conform legii în vigoare, adunările publice care se desfăşoară în exteriorul sau interiorul instituţiilor de interes public nici măcar nu trebuie declarate – Art. 3 din Legea Nr. 60/ 1991). Opresiunea continuă cu instituţiile de forţă, Poliţia Locală şi în special Jandarmeria Română, care amendează protestatarii pe bandă rulantă, folosind pretexte acolo unde, în mod clar, abuzează de putere şi violează lege, Constituţie şi drepturi fundamentale. Din primăvara lui 2017 şi până astăzi protestatarii au fost amendaţi de mai mult de 200 de ori, amenzile însumând peste 200.000 Lei."

Plângerea depusă are 32 de pagini. Redăm mai jos câteva fragmente:

"Acţiunile şi afirmaţiile intimaţilor reprezintă fapte de hărţuire, jignire, intimidare a subsemnaţilor, manifestanţi sau jurnalişti, precum şi a altor participanţi la manifestaţiile publice spontane sau organizate datorită convingerilor noastre politice, sociale şi culturale.

Este evident tratamentul diferenţiat între persoanele care susţin PSD şi persoanele anti PSD şi critice faţă de politică guvernamentală, respectiv persoane care protestează şi militează pentru respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, garantate de Constituţie.

Este evidentă acţiunea concertată de intimidare făcută de autorităţile publice şi reprezentanţii acestora, este evidentă acţiunea de cenzură a presei, care atinge libertatea de exprimare, este evidentă folosirea nejustificată a forţei, care atinge libertatea de exprimare a convingerilor noastre politice şi sociale.

Acuzaţia de constituire a unui grup organizat, cu manifestări de tip fascist (citat Călin Popescu Tăriceanu), care atentează la siguranţa naţională şi la destabilizarea instituţiilor statului reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care protestează în baza drepturilor conferite de Carta Drepturilor Omului şi de Constituţia României, fără a fi nici măcar o singură dovadă în sprijinul acestei acuzaţii.

Cu toate acestea, prin manipulare şi intimidare, prin insulte şi aducere atingere demnităţii persoanelor, Intimaţii din prezenta plângere au intervenit şi au folosit nejustificat forţa, au bruscat şi lovit protestatarii, i-au ridicat cu forţa şi i-au dus la secţie fără să existe vreun pericol public, au aplicat amenzi, desfiinţate de Instanţele de judecată, pretinzând şi fabricând conflicte care nu au existat.

Jandarmeria a acţionat discriminatoriu, ca o gardă personală a lui Liviu Dragnea, Carmen Dan şi a altor membrii PSD ALDE şi şi-a depăşit atribuţiile şi scopul pentru care a fost înfiinţată.

În data de 09 iulie 2017, Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat public că PSD nu va mai „întoarce şi celălalt obraz”. „Răspunsul nostru va fi pe măsură. Nu am de gând să mai rămânem în această situaţie, nu am de gând să mai rămânem într-o situaţie în care doar să încasăm nefăcând nimic”, a subliniat Dragnea. Liviu Dragnea a susţinut că „totul pleacă de la George Soros”. Liderul social-democrat a anunţat că „PSD va avea o altă atitudine” şi nu „va mai întoarce celălalt obraz”. „O altă atitudine va genera şi alte acţiuni.”.

După această declaraţie, Jandarmeria Bucureşti a amendat, a bătut, a ridicat şi încătuşat cetăţenii care nu sunt pe placul Puterii actuale din România, o putere care prin comportamentul şi afirmaţiile liderilor ei, demonstrează că nu înţelege mecanismul democratic al liberei exprimări şi manifestări a convingerilor politice, economice şi sociale.

Aceste "alte atitudini şi acţiuni" se reflectă şi în dinamica numărului şi a valorii amenzilor aplicate de Jandarmerie începînd cu data de 11 iulie 2017, dată la care ni s-a comunicat, de altfel, că Guvernul nu este instituţie publică şi că nu putem protesta acolo în baza art.3 din Legea 60/1991."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne