Protestatar trântit pe jos de poliţişti şi încătuşat după ce a proiectat "#Rezist" la festivalul Spotlight [video]

Un cunoscut protestatar, Cristian Mihai Dide, a fost încătuşat de cinci poliţişti după ce a proiectat mesajul "#Rezist" pe Palatul Regal, care se află chiar lângă sediul Ministerului de Interne.
Protestatar ridicat de poliţie
Protestatar ridicat de poliţie (Captură foto)

Un protestatar a fost ridicat cu forţa de poliţişti, vineri noaptea, şi dus la Secţia 3 din Capitală, unde a primit o amendă consistentă, incidentul având loc după ce a proiectat mesajul "#Rezist" pe Palatul Regal din Bucureşti în timpul festivalului de lumini "Spotlight".

O filmare postată pe reţelele de socializare de Passport Productions arată o echipă de cinci poliţişti punându-i cătuşe protestatarului care a fost trântit pe jos.

„Ieri, la festival de lumini "Spotlight", mesajul #Rezist proiectat pe Muzeul de Artă şi pe Monumentul Revoluţiei de către Cristian Mihai Dide a fost taxat cu 2.600 de RON de către Poliţia Municipală. Festivalul Spotlight este, în cuvintele Primarului General Gabriela Firea, "o punte de legătură între oameni, un motiv luminos de a-i aduce în inima cetăţii, pentru a se bucura împreună".

Cu cătuşe şi extremă brutalitate, Dide a fost dus la Secţia 3 Poliţie, aşa cum vedeţi în filmul nostru. Asta după ce a apucat doar să întrebe cu ce bază legală sau mandat poliţiştii îl legitimează într-un spaţiu privat, respectiv pe terasa unui bloc (declarat drept spaţiu public de către poliţistul şef, poliţist care ne-a şi ameninţat că ne va da în judecată dacă vom publica aceste imagini. "Fără probe!" a strigat poliţistul la noi, în timp ce colegul lui a transmis unui coleg pe un ton conspirativ: "E o fată aici care filmează...").

"United we shine, (denumirea oficială a festivalului), exprimă cum nu se poate mai bine ceea ce acest festival face pentru Bucureşti şi pentru locuitorii săi", scria Gabriela Firea în deschiderea caietului-program, doar atâta timp cât locuitorii stau cuminţi şi la locul lor - în timp ce, trebuie să adăugăm, cetăţenii care participă cu propriile mesaje de lumină sunt trataţi ca nişte criminali periculoşi. (...)

Întrebarea principală aici este: cum este posibil ca cineva să trimită poliţişti, cu atâta îndârjire, ca să legitimeze şi să amendeze un cetăţean care participa la un eveniment al Primăriei, un festival al luminii - cu lumină! (chiar şi sub o formă de guerrilla). Din ce motiv, altul decât pentru a cenzura mesajul?”, scrie Passport Productions.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne