Protest masiv al angajaţilor Google pentru drepturile femeilor

(Captură Foto)

Mii de angajaţi Google din lume au plecat, joi, de la locul de muncă pentru a protesta împotriva modului în care gigantul american tratează hărţuirile sexuale şi problemele de discriminare de gen. De asemenea, angajaţii au cerut salarii egale şi încetarea arbitrajului forţat.

Angajaţi ai Google din Tokyo, Singapore, Berlin, Londra, Dublin şi New York au participat la acţiunea de protest, şi statul american California urmează să procedeze la fel, potrivit Deutsche Welle.

Google se confruntă cu tensiuni interne după articolul publicat săptămâna trecută de New York Times (NYT), care a raportat că Andy Rubin, creatorul programului Android, a fost plătit cu un salariu în valoare de 90 milioane de dolari în 2014, după ce a fost acuzat de comportament sexual neadecvat.

Atât Google, cât şi Rubin, au contestat afirmaţia, iar gigantul hi-tech a declarat pentru NYT că a concediat 48 de persoane pentru hărţuiri sexuale începând cu 2016 şi că niciunul dintre aceştia nu a primit plăţi compensatorii.

Directorul executiv al Google, Sundar Pichai, a cerut scuze angajaţilor într-un e-mail, susţinând că îi pare foarte rău de acţiunile din trecut şi de durerea pe care au provocat-o unii angajaţi. A doua zi, compania mamă a Google, Alphabet, a confirmat că Richard DeVaul, un director acuzat de hărţuire sexuală, a fost concediat fără plăţi compensatorii.

La protestul de joi, angajaţii au cerut comapniei Google un angajament concret cu privire la stoparea inegalităţii salariilor, un proces mai clar de raportare a abuzurilor sexuale şi încetarea arbitrajului forţat în cazuri de hărţuire sau discriminare – o practică standard în multe industrii care forţează soluţionarea litigiilor în mod privat, printr-un proces de arbitraj cu caracter obligatoriu şi nu în instanţă.

Protestul are loc într-un moment neplăcut pentru Google, care este criticat intens pentru decizia de a crea un motor de căutare cenzurat pentru China comunistă, generând temeri că Partidului Comunist Chinez îi va fi şi mai uşor să îşi suprime propriul popor.

Proiectul Dragonfly este un motor cenzurat care să blocheze rezultatele căutărilor de informaţii considerate sensibile de guvernul comunist chinez, precum fraze în mandarină pentru “drepturile omului” sau “proteste studenţeşti”.

Potrivit The Intercept, surse familiare cu proiectul au afirmat că prototipul motorului de căutare leagă aplicaţia de căutare de pe smartphone-ul Android al unui utilizator de numărul de telefon al acestuia. Acest lucru înseamnă că rezultatele căutărilor persoanelor fizice ar putea fi monitorizate cu uşurinţă – şi orice utilizator care caută informaţii interzise de guvern ar putea risca să fie interogat sau arestat dacă agenţiile de securitate chineze ar obţine de la Google date privind căutările efectuate”.

De asemenea, într-o altă lovitură dată gigantului hi-tech, Google a anunţat recent că îşi va închide reţeaua socială (Google) după ce o breşă masivă de securitate ce durează de ani de zile a permis accesarea datelor de profil ale utilizatorilor.

Datele utilizatorilor care au folosit acest produs au fost expuse infractorilor începând cu 2015, potrivit unui raport Wall Street Journal citat de TechCrunch. Când utilizatorii au permis unei aplicaţii să acceseze datele din profilul lor public, eroarea a permis aplicaţiei să acceseze şi domenii ale profilului care nu erau publice, inclusiv numele complet, adrese de e-mail, data de naştere, sexul, fotografii de profil, locuri în care a locuit utilizatorul, ocupaţia şi statusul de relaţie. Numărul total al utilizatorilor expuşi riscului de breşa de securitate este aparent de 496.951.

Breşa de securitate a fost descoperită şi remediată de Google în martie 2018 potrivit Wall Street Journal, însă compania a decis să nu facă publică situaţia, deoarece în acea perioadă se derula renumitul scandal care a implicat Facebook şi compania Cambridge Analytica, care a folosit în mod eronat date adunate de la Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe