Protest la Parlament: Angajaţii HoReCa din R. Moldova au cerut anularea iniţiativei de majorare a cotei TVA

Majorarea impozitului va avea efecte negative asupra sectorului HoReCa dar şi a economiei ţării deoarece hotelele, restaurantele şi cafenelele nu vor fi competitive, având cea mai înaltă cotă TVA din regiune, au declarat protestatarii.
Protestul angajaţilor HoReCa la Parlamentul R. Moldova
Protestul angajaţilor HoReCa la Parlamentul R. Moldova (facebook.com/MĂR)

Zeci de persoane au protestat, joi în faţa Parlamentului de la Chişinău exprimându-şi dezacordul faţă de iniţiativa Ministerului Finanţelor de a majora cota TVA de la 10 la 20% pentru segmentul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele). Aceştia au scandat „Vrem să trăim şi să lucrăm acasă!”, „Vrem viitor acasă!”

Potrivit manifestanţilor, majorarea impozitului va avea efecte negative asupra întregului sector HoReCa dar şi a economiei ţării deoarece domeniul de alimentaţie publică şi prestări servicii nu va deveni competitiv pe plan european, având cea mai înaltă cotă TVA din regiune. Mai mult, ca şi componentă turistică, R. Moldova are doar vin şi gastronomie, fiind lipsită de mare şi munte.

La finele protestului angajaţii HoReCa au depus la Parlament o petiţie în care stipulează că majorarea cotei TVA, în cumul cu celelalte majorări enunţate, precum resursele energetice, vor duce indispensabil la ridicarea preţului materiei prime, produselor alimentare, respectiv şi a preţurilor în unităţile de alimentaţie publică.

„Majorările nu pot asigura şi creşterea salariilor cetăţenilor rămaşi acasă, respectiv puterea de cumpărare a oaspeţilor noştri va cădea. Cota de 10%TVA ne permite să avem salarii decente, acasă! Să dispunem de asigurarea pachetului social şi să fim alături de familiile şi copiii noştri”, au adăugat semnatarii petiţiei solicitând Legislativului anularea iniţiativei de majorare a cotei TVA pentru sectorul HoReCa.

În context, politologul Dionis Cenuşă a ţinut să menţioneze că proporţia protestului HoReCa şi interesul populaţiei de a se alătura, va arăta cât de arzătoare este problema pentru sector şi pentru societate şi cât de mult ar trebui să se îngrijoreze guvernul.

„Încă un lucru important pe care îl va elucida manifestaţia este dacă PSRM va dori să folosească acest prilej pentru a aduna puncte politice. Este complicat să faci abstracţie de la dorinţa enormă a socialiştilor de a câştiga alegerile pentru primăria Chişinau, din această toamnă”, a conchis expertul.