Protest la Paris împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex

Vedere aeriană asupra Parisului
Vedere aeriană asupra Parisului (JOEL SAGET / AFP / GettyImages)

Un protest la care au participat zeci de mii de persoane a avut loc duminică împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, care tocmai au fost legalizate în Franţa, relatează AFP. Numărul manifestanţilor a fost de 150.000 de persoane, potrivit autorităţilor, şi de un milion, potrivit organizatorilor,

"Căsătoria pentru toţi" a generat o opoziţie puternică în Franţa, în special în cadrul forţelor de dreapta şi a mediilor catolice.


Ministrul de Interne Manuel Valls a sfătuit familiile cu copii să nu participe la marş, fiind îngrijorat de ameninţările grupărilor de extremă dreapta.

Ministrul de interne a anunţat luni, la postul de televiziune Canal Plus, că au fost reţinute de poliţie peste 350 de persoane în timpul manifestaţiilor, conform relatărilor agenţiei EFE.


În timpul manifestaţiei s-au produs mai multe incidente, mai ales în jurul Esplanadei Invalizilor. Oficialul francez a pus altercaţiile pe seama grupurilor de extremă dreapta şi a adăugat că cei arestaţi sunt 'indivizi consideraţi periculoşi' care doreau să provoace manifestanţii şi să să atace dispozitivul forţelor de ordine.


Pentru acest eveniment au fost mobilizaţi peste 4.500 de poliţişti şi jandarmi pentru a supraveghea marşurile.

Legea este promulgată de opt zile şi miercuri la Montpellier se va oficia prima căsătorie.


Preşedintele Francois Hollande a promulgat în urmă cu o săptămână legea care permite căsătoria între două persoane de acelaşi sex. Înaintea dezbaterii legii în parlament au avut loc manifestaţii multe marcate de incidente despre care autorităţile afirmă că au fost provocate de forţele de extremă dreaptă