Protest la Guvern: Ministrul Economiei, la discuţii cu şoferii nemulţumiţi de scumpirea carburanţilor

Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii RM
Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii RM (mei.gov.md)

Ministrul Economiei şi Infrastructurii (MEI), Chiril Gaburici, a discutat miercuri cu un grup de cetăţeni, care au protestat la Guvern, nemulţumiţi de majorarea preţurilor la benzină şi motorină.

Protestul a fost organizat de un grup de cetăţeni, ca urmare a scumpirilor la carburanţi, din data de 30 mai. Deşi ulterior, Agenţia pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că a suspendat decizia de majorare a preţurilor la benzină şi motorină la solicitarea prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, şoferii sunt totuşi nemulţumiţi de preţurile enorme la carburanţi.

În urma discuţiilor, s-a convenit ca joi, 7 iunie, pe platforma Ministerului Economiei şi Infrastructurii să fie organizată o şedinţă de lucru între reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi un grup reprezentativ desemnat de protestatari, pentru a discuta punctat toate solicitările şoferilor şi a le fi prezentate informaţii explicite cu privire la Metodologia de formare a preţurilor la carburanţi.

”Guvernul a informat că nu are atribuţii la formarea preţurilor la carburanţi. Aceasta este prerogativa ANRE - instituţie independentă, care anual prezintă raportul de activitate în Parlament”, se arată într-un comunicat MEI, cu toate că săptămâna trecută şeful executivului a cerut explicaţii de la ANRE privind majorarea preţurilor la carburanţi şi examinarea posibilităţii de suspendare a deciziei de majorare.

De asemenea, Guvernul încurajează ANRE să aibă o comunicare cât mai deschisă şi clară la acest subiect, atât cu grupul de protestatari, cât şi cu populaţia, şi să prezinte argumente clare care stau la baza formării noilor preţuri.