Protest la Guvern:„1.116 oameni au murit pentru libertate. Nu pentru amnistia şi graţierea ticăloşilor”

După 29 de ani de la evenimentele din decembrie, românii continuă să ceară rezolvarea dosarului Revoluţiei
Mihail Şora, 101 ani, comemorând persoanele ucise la Revoluţie
Mihail Şora, 101 ani, comemorând persoanele ucise la Revoluţie (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE 20:45 Mitingul a luat sfârşit.

UPDATE 19:00 Marşul a ajuns în faţa Palatului Regal unde s-au citit numele si vârsta celor ucişi în timpul evenimentelor din decembrie.

22 decembrie 2019 în faţa Troiţei din Piaţa Universităţii
22 decembrie 2019 în faţa Troiţei din Piaţa Universităţii (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE 19:00 Marşul a ajuns în faţa Sălii Dalles, unul dintre punctele fierbinţi ale evenimentelor din Bucureşti, loc în care au fost omorâte mai multe persoane în seara zilei de 21 decembrie. Protestatarii / participanţii la marş au aprins candele şi au ţinut un moment de reculegere.

Oana Pellea citind numele şi vârsta celor ucişi la Revoluţie, 22 decembrie 2018
Oana Pellea citind numele şi vârsta celor ucişi la Revoluţie, 22 decembrie 2018 (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE 17.30: În jur de 2.000 de oameni au pornit în marş din Piaţa Victoriei spre Piaţa Universităţii scandând „Jos comuniştii!”, „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara” şi „Libertate te iubim, ori învingem ori murim”. Pe lângă scandările lui Decembrie '89 se aude şi „PSD - Ciuma roşie!”.

De la Piaţa Universităţii marşul va continua spre Sala Dalles şi apoi spre Palatul Regal, punctul final al marşului.

***

Sâmbătă, 22 decembrie, zi în care se comemorează victimele Revoluţiei din 89, în Piaţa Victoriei este anunţat un miting pentru onorarea celor care, în urmă cu 29 de ani, au murit pentru eliberarea de comunism. Evenimentul este programat să înceapă la ora 16, urmând ca din faţa Guvernului să se plece, o oră mai târziu, spre Piaţa Universităţii, punctul zero al democraţiei româneşti.

Ne vom strânge la ora 16:00 în Piaţa Victoriei, iar la ora 17:00 vom pleca în marş spre Piaţa Universităţii pentru a aprinde candele şi pentru a citi numele fiecărui erou. EI au crezut în libertate în cele mai negre vremuri ale României.

VOI CREDEŢI?”, scriu, pe Facebook, iniţiatorii evenimentului.

„Decembrie 1989. 1.116 oameni au murit pentru libertate. Nu au murit pentru amnistia şi graţierea ticăloşilor. Au murit pentru DREPTATE şi pentru LIBERTATE.

Acum, la mai puţin de 29 de ani, lupta lor riscă să fie în zadar. Libertatea şi dreptatea sunt în pericol. Pe 22 Decembrie 2018 le vom onora sacrificiul.

Şi vom spune ca şi EI:

NU VREM ÎNTUNERIC!

VREM DEMOCRAŢIE!

VREM LIBERTATE!" mai transmit organizatorii.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa inclusiv personalităţi marcante ale societăţii precum Mihai Şora şi Horia Roman Patapievici.

„Dragi prieteni,

întunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotină, fără umbre, neguri premonitorii. Se insinuează şerpeşte, pare molatic şi fără ţintă, te învăluie treptat, te adoarme şi apoi, fulgerător, te cotropeşte.
Dar chiar hăul cel mai negru are, undeva, un punct slab: lumina.

Pe mâine, la Girafă”, scria, ieri, pe Facebook Mihai Şora.

„Am certitudinea că, dacă în ziua de 22 decembrie 1989 regimul comunist din România nu ar fi căzut, majoritatea celor care au fost arestaţi cu o zi înainte ar fi fost împuşcaţi. Evenimentele ar fi avut cursul deja exersat de criminali la Timişoara: bătaie, arest, tortură, împuşcare – distrugerea cadavrului.

Din acest motiv, pentru că ştiu cui îi datorez viaţa, pentru mine, din 22 începând, oamenii se împart în două categorii: cei care au ieşit în dimineaţa zilei de 22 să demonstreze ştiind că riscă să fie împuşcaţi – şi care mi-au salvat viaţa; şi sunt cei care au refuzat să protesteze şi care, în concepţia mea, au consimţit la ştergerea mea dintre vii. Rudele mele de sânge, spre pildă, nu au demonstrat în ziua de 22: aşteptau, cu pusilanimă prudenţă, să vadă ce se mai întâmplă. Ca mare parte din poporul căruia îi aparţin prin naştere, aşteptau şi ei ca lucrurile să se hotărască prin alţii, iar ei doar să profite, într-un sens sau altul.”

Mâine, sâmbătă, la 16:00 voi fi la protest în Piaţa Victoriei. Cu toată familia”, trasmitea, la rândul său Patapievici.