Protest la Drobeta Turnu Severin. Urmează disponibilizări masive la RAAN

Marş de protest la Drobeta Turnu Severin.
Marş de protest la Drobeta Turnu Severin. (Youtube)

Peste 500 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au participat, miercuri, la un marş de protest în Drobeta Turnu Severin, relatează Mediafax.

Angajaţii RAAN cer acordarea sumelor de bani necesare funcţionării Regiei în perioada următoare, acordarea salariilor restante, preluarea întregii cantităţi de apă grea din stocurile de la Romag Prod la rezerva de stat şi asigurarea protecţiei sociale în cazul reorganizării.

Protestatarii s-au adunat, miercuri, în jurul orei 8:00, în faţa sediului instituţiei din Drobeta Turnu Severin, de unde au pornit în marş până în faţa Prefecturii Mehedinţi, purtând pancarte în formă de cruce cu mesaje precum ”Ponta ai promis şi ne-ai închis!”

Pe o altă pancartă se putea citi mesajul: ”Traicule, nu uita, ai să ajungi la DNA”, mesajul vizându-l pe fostul director al RAAN, deputatul de Mehedinţi, Rodin Traicu.

Protestele au început în data de 13 iulie, însă luni, angajaţii RAAN au ales o formă mai puţin obişnuită de protest. Potrivit TVR, în jur de 100 de salariaţi au mers fără întrerupere, timp de o jumătate de oră, pe o trecere de pietoni şi au blocat traficul pe bulevardul principal al oraşului. Potrivit televiziunii naţionale, în timp ce salariaţii protestau, creditorii regiei au aprobat planul de disponibilizări propus de administratorul special în urma căruia 1.500 de angajaţi vor fi concediaţi din octombrie, iar 520 din martie.

Disponibilizaţii vor beneficia, timp de doi ani, de ajutor: în primul an vor încasa câte 1.740 de lei pe lună ca venit de completare iar ulterior câte 1.200 de lei lunar.

Având în vedere situaţia, sindicatele din cadrul RAAN au depus, zilele trecute, la Prefectură un memoriu cu revendicările lor şi cu situaţia companiei şi au participat, luni, la negocieri, la Bucureşti, cu reprezentanţii Ministerului Energiei.

În timpul protestului de astăzi, reprezentanţii sindicatelor au fost chemaţi în sediul Prefecturii Mehedinţi de către subprefectul Felix Manta care le-a promis că va înainta un memoriu cu problemele lor Guvernului şi Ministerului Energiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.